Kampen om Vojmån fick Vilhelmina kommun att klyvas i två läger – ja eller nej till den överledning Vattenfall ville göra från Vojmsjön och Vojmån till Stalons kraftstation.
– En utbyggnad ger 600 årsarbeten, sade Vattenfall och ledande kommunpolitiker.
– Spara ån så blir det på sikt ännu fler jobb inom fisketurismen, sade nej-sidan.
Folkomröstning fick avgöra
Kulmen kom hösten 2008 i en folkomröstning som nej-sidan vann. Sen dess har det hänt i stort sett – ingenting.
– Vi har inte gjort någon specifik satsning på Vojmån. Det är ett av våra bästa fiskevatten, men någon särskild satsning har vi inte gjort, säger Lotta Olofsson som representerar Vilhelmina i destinationsbolaget Södra Lappland.
Ingen vill ta ansvar
Snart har det gått fem år sen folkomröstningen, och idag vill varken den segrande nej-sidan eller det förlorande ja-lägret ta på sig ansvaret för att inget hänt kring Vojmån.
– Det är ju väldigt många som är bekymrade över att det inte blev som det var sagt från nej-sidan. Dom har nog ett trovärdighetsproblem nu, säger kommunalrådet Åke Nilsson (S). Han var starkt engagerad för ett ja till Vattenfalls planer.
– Frågan om varför inget hänt borde riktas till dom som ryckte ifrån oss initiativet, alltså den nuvarande politiska majoriteten i Vilhelmina kommun – dom skulle ju driva omprövningsfrågan, säger Göran Jonzon (KD), en av frontfigurerna i nej-sidans kampanj.
Tror på ån
Det enda som egentligen skett är att Vilhelmina kommun efter folkomröstningen skrev till kammarkollegiet för att få vattendomen för Vojmsjön och Vojmån omprövad.
En omprövning skulle kunna ge ökat vattenflöde i ån och innebära stora förbättringar för miljön. Och Vojmåns vänner tror fortfarande på åns möjligheter.
– Efter körsång är sportfiske den största folkrörelse vi har i Sverige, och den går att expandera betydligt, menar Göran Jonzon.