Jan-Eric Tolonen jobbar som guide för de turister som vill testa på fiske i Vindelälven. Foto: SVT

Här hoppas man att besökare ska nappa på fisketurer

Publicerad

I Vindeln har man börjat ta tillvara på naturens möjligheter till upplevelser. Med samverkan mellan olika fiskevårdsområden hoppas man kunna förbättra fisketurismen längst Vindelälven, både på en internationell och en nationell marknad.

Alldeles intill Vindelälven står några fiskespön mot ett träd. Jan-Eric Tolonen som annars arbetar med tillsyn är anställd som guide för de turister som vill prova på.

– Många av turisterna är tyska. Man lär sig knappast läsa av fiskevatten på en timme. Det fel som många gör är att de klampar rätt ut, skrattar han.

LÄS MER: Satsning i Vindelälven ska öka fisketurismen

Vill öka intresset för fiske

Den här årstiden är det mycket harrfiske i älven. Senare kommer det att vara lax. Hans anställning som guide är ett led i att öka intresset för fisket längs med älven. Helst skulle han se att det fanns ett fiskekort för hela älven.

– På sikt borde det vara möjligt och bra om man inte krånglade till det så mycket, säger han.

Med Vindelälven i fokus

De olika fiskevårdsföreningarna arbetar just nu åt samma håll. Pengarna som kommit från en stiftelse innebär satsningar och efter en förstudie ska man sedan gå vidare för att utveckla fisketurismen både nationellt och internationellt. Initiativet kom från en hotell- och campingägare.

– Jag har min anläggning så nära Vindeälven och jag tänker att den natur och de upplevelser vi kan skapa med Vindelälven i fokus, det är något som vi ska ta tillvara på, säger Helena Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.