Här invigs det enorma borrkärne-bygget i Malå

Publicerad

På torsdagen invigdes det nya, utbyggda borrkärne-arkivet i Malå. Större lokaler ska ge plats för fler borrkärnor. Redan idag förvaras fyra miljoner meter borrkärnor i arkivet.

Nybyggnaden är ett samarbete mellan Sveriges geologiska undersökningar och ett företag, och borrkärnearkivet är ett av världens största – med fyra miljoner meter borrkärnor från mer än 18 000 borrhål från hela Sverige. Nya borrkärnor tillkommer kontinuerligt.

Malå har under lång tid varit centrum för prospektering och Sveriges geologiska undersökningar har en viktig del av sin verksamhet förlagd till Malå.

– Vi behöver mer metaller för att lyckas med den gröna omställningen, och för att uppnå klimatmålen är prospekteringen en nyckelfråga. I det sammanhanget spelar utvecklingen av borrkärnearkivet en viktig roll, säger Lena Söderberg, generaldirektör på SGU.

Vid invigningen deltog även lokalpolitiker och landshövding Magdalena Andersson. Näringsminister Ibrahim Baylan deltog via länk.

Se bilder från invigningen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer