Foto: SVT

Här invigs länets senaste naturreservat

Publicerad

På söndagen invigdes Lagnäsets naturreservat i Bjurholm. Området, som är en Slåtteräng, är ett populärt utflyktsmål och Öreälvsleden passerar reservatet.

Lagnäset blev naturreservat 2017 och i samband med det byggdes en ny bro över Öreälven. Söndagens officiella invigning firades med sång, tal och guidning i reservatet.

Lagnäset är ett av ungefär 400 naturreservat i Västerbotten.

Fakta Lagnäset

Naturreservatet ligger cirka 1 kilometer söder om Bjurholm. I norra delen av reservatet syns en bit av Öreälvsåsen som bildades under isavsmältningen. Öreälven är genom reservatet djupt nedskuren i de mäktiga älvsedimenten med branta nipor (älvbrinkar) och raviner.

Mängden vatten i Öreälven kan variera mycket på kort tid, särskilt efter regn. Det gör att landskapet ständig förändras.

Längs stränderna kan du se stora stenar som tagits bort från älvbotten för att underlätta flottning av timmer längs Öreälven. Flottningen upphörde 1977.

Markerna längs Öreälven användes i äldre tider som raningar (röjda tidvis översvämmande strandängar). Eftersom de fick en naturlig gödsling av det slam som spolades upp i samband med vårflodens översvämningar kunde de behålla sin höga foderproduktion år efter år. Om du letar i lövskogarna kan du hitta rester av lador.

Källa: Länsstyrelsen Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.