Kulturhuset Väven i Umeå inhyser bland annat konferenslokaler och ett bibliotek. Foto: SVT/Arkivbild

Här kan du följa det senaste vi vet om coronaläget i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Senaste nytt om coronaviruset i Västerbotten

Pinnat inlägg

En direktrapport för nyheter om coronapandemin

Den här direktrapporten är framförallt till för nyhetsuppdateringar, vi har inte möjlighet att svara på alla frågor om enskildas situation eller medicinska frågor.

Vaccination mot covid-19

Har du frågor om vaccinering? I den här guiden svarar vi på de vanligaste frågorna.

På 1177.se finns också information och en preliminär tidsplan för vaccination mot covid-19 i Västerbotten. 

Här kan ni själva följa regionens statistik om covid-19.

På läkemedelsverkets hemsida bemöter de missuppfattningar, myter och desinformation om coronavaccin.

Här kan ni boka tid för vaccination i Västerbotten

Få vaccinerar sig mot covid-19 många doser måste kasseras

Enligt vaccinsamordnaren Ronny Lestander i Västerbotten fortsätter det att gå trögt i höst med vaccineringen mot covid-19. Snart måste många vaccindoser kasseras för att hållbarheten går ut.
– Det är extremt många doser som måste kasseras, det mesta görs i Stockholm. Vi försöker att inte ta hit mer än vad vi behöver, säger Ronny Lestander till SVT.

Han har ingen statistik på hur många doser det handlar om, men säger att det är en kostnad som inte drabbar Region Västerbotten.

– Det är staten som tar kostnaden för vaccinet. Vi får även ersättning för personalkostnaderna på 275 kronor per dos, enligt en överenskommelse som regeringen gjort.

Men efter den sista december är det oklart hur eventuell vaccinering ska bekostas, då går nämligen avtalet ut, enligt Ronny Lestander.

Minskande mängd covid-19 i avloppsvattnet

Just nu minskar mängden covid-19 i Umeås avloppsvatten. Virologen, Maja Malmberg, framhåller dock att det inte går att säga om det är en utveckling som kommer hålla i sig.

– Det ser väldigt olika ut på olika orter, det går upp på några platser, stabilt på andra och ner på ett flertal. Under hösten har vi också sett att det fluktuerat mycket. I Umeå går nivåerna ner, men det är fortfarande medelhöga nivåer, vilket talar för att det är mycket covid-19 som cirkulerar, säger Maja Malmberg.

Påbörjat mätningar av influensa

Nu har även mätningar av influensa i avloppsvattnet börjat göras för att kartlägga smittspridningen.

– Det är ett väldigt bra sätt att övervaka även smittspridningen av influensan. Går nivåerna upp är det viktigt för vården att veta om det och för riskgrupper att vaccinera sig, säger Maja Malmberg.

Mätningarna av mängden covid-19 i avloppsvattnet görs veckovis och uppdateras varje fredag.

Nu får alla det uppdaterade vaccinet i påfyllnadsdosen

Från och med denna vecka får alla som tar påfyllnadsdoser i Västerbotten (dos 3 eller senare) det senaste uppdaterade vaccinet mot covid-19. Det meddelar vaccinsamordnaren Ronny Lestander.

Region Västerbotten har under de senaste veckorna sett ett minskande intresse för att vaccinera sig. Förra veckan användes bara 5745 doser.

Även om västerbottningarna är duktiga på att vaccinera sig jämfört med övriga landet så hoppas nu Ronny Lestander att fler tar påfyllnadsdosen. Att vänta till i december och ta det samtidigt som vaccinet mot säsongsinfluensa är inget han rekommenderar.

- Vi ser en ökad smittspridning i Mellaneuropa och Folkhälsomyndigheten förväntar sig en ökad smittspridning även i Sverige de kommande veckorna, säger Ronny Lestander.

Han betonar att man fortfarande inte vet om det nya vaccinet (Pfizer Original/Omicron BA 4-5) har ett större skydd än den gamla versionen, men att det är något som utreds just nu och som man kan se först längre fram.

- Enligt Folkhälsomyndigheten är det ett likvärdigt skydd, säger Ronny Lestander.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Allt färre väljer att vaccinera sig mot covid-19 i Västerbotten. Enligt vaccinsamordnare Ronny Lestander sjunker trycket på alla länets vaccinmottagningar och hälsocentraler.

– Jag vill uppmana åtminstone de som är över 65 år och riskpatienter att ta sin höstdos för vi har fortfarande smittspridning i samhället, säger Ronny Lestander.

För två veckor sedan vaccinerade Region Västerbotten 14 000 doser. Den här veckan har det bara använts mellan 6-7 000 doser.

Efter coronapandemin – Skellefteå kommun behåller sitt stora sjukvårdslager

Under coronapandemin byggde Skellefteå kommun upp ett nytt stort lager med sjukvårsprodukter. Nu har kommunen beslutat sig för att behålla lagret – åtminstone några år till.

– Kommer det en ny pandemi eller kris är det en fördel att ha kvar det här så man slipper börja om från början, säger Sandra Marklund Kågström, platschef.

Västerbotten slutar vaccinera barn mot covid-19

Från och med 1 november tar Folkhälsomyndigheten bort rekommendationen om att barn och ungdomar mellan 12 och 17 år ska vaccinera sig mot covid-19.

– Just nu bedömer Folkhälsomyndigheten att det är mycket liten risk för barn att bli allvarligt sjuka i covid-19, säger Regionen Västerbottens vaccinsamordnare Ronny Lestander.

Barn i riskgrupp vaccineras fortfarande

Barn och unga som riskerar bli allvarligt sjuka kommer även framöver att vaccineras. Det handlar exempelvis om barn och unga med kraftigt nedsatt immunförsvar.

– Då blir det på läkarordination och då måste det finnas en medicinsk anledning, säger Lestander.

Alla över 18 år kan boka påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19

Från och med idag kan alla över 18 år boka tid för en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19.

För att få vaccinera sig måste det ha gått minst fyra månader sedan man tog den senaste sprutan.

– Rekommendationen till de flesta som är 18 till 64 år är fortfarande att vaccinera sig med tre doser, men det är möjligt att få en ytterligare dos om man vill. Man kanske lever nära någon som riskerar att bli allvarligt sjuk i covid-19, eller har någon annan anledning till att man vill ha en till dos, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Halterna av coronaviruset stiger i Umeås avloppsvatten igen.

Efter en tid av sjunkande nivåer visar den senaste mätningen att den trenden är bruten.
Nu är nivåerna i Umeå bland de högsta i Sverige enligt SLUs senaste mätning.

Enligt mätningar från Sveriges lantbruksuniversitet fortsätter nivåerna av coronaviruset att minska i Umeås avloppsvatten.

I sommar ökade nivåerna av coronaviruset, men sedan augusti sjunker nivåerna i avloppsvattnet igen.

Nu ligger nivåerna något lägre än vad de gjorde i januari i år.

Strul med leverans av avloppsprover i Umeå

Denna veckas prover av covid-19 i avloppsvattnet i Umeå har ej kommit in i tid. Sedan PostNord tog över leveransen av proverna har det varit ett återkommande problem att proverna är försenade.

– Proverna kyls ner och det är tidskänsligt. Kommer de försent är de ej tillförlitliga, säger Anna Székely, en av de ansvariga för proverna och docent på Sveriges lantbruksuniversitet.

Hon berättar att de nu överväger att byta tillbaka till den tidigare leverantören som är speciallicerade på biologiska prover.

SVT Nyheter har sökt Postnord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet