Så påverkas länet – följ utvecklingen här. Foto: SVTVisa alla (16)
Visa alla (16)

Här kan du följa det senaste vi vet om coronaläget i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det händer mycket kring utvecklingen kring coronaviruset och hur länet påverkas. Här kan du följa utvecklingen under dagen.

Direktrapport · Senaste nytt om coronaviruset i Västerbotten

Detta vet vi just nu: 
• Det finns nu sammanlagt 145 personer i Västerbotten som är konstaterat smittade av coronaviruset, enligt Region Västerbotten. 27 personer vårdas på onsdagen inneliggande på sjukhus och 11 av dem på intensivvårdsavdelning.
• En person har avlidit till följd av covid-19.
• Region Västerbotten bekräftade den 20 mars att det finns en samhällssmitta i Västerbottens län.
• Regeringen har den 27 mars beslutat om att begränsa folksamlingar som överstiger 50 personer.
• Regionen håller presskonferens om läget varje tisdag klockan 15.30. 
 
Med anledning av coronaviruset är det just nu ett högt informationstryck. Har du frågor eller funderingar besök då SVT:s stora direktrapportering.
09.21
Skellefteå: Vid en presskonferens med kommundirektör Kristina Sundin Jonsson går Skellefteå kommun ut med att man nu har två bekräftade fall av covid-19 i hemtjänsten, och ett fall på ett boende. 
09.03
Skellefteå: Grundskolornas påsklov blir en dag längre i Skellefteå, vilket Norran var först med att berätta. Måndag 20 april kommer grundskolan vara stängd för eleverna. Då ska personalen ha en kompetensutvecklingsdag där de ska planera den kommande undervisningen och förbereda sig för personalbortfall till följd av coronapandemin. 

– Vi vet att många i samhället kommer att bli sjuka framöver eftersom det nu är allmän smittspridning i länet, och det gäller också våra medarbetare, säger Anne Rönnberg, avdelningschef skola i Skellefteå kommun.

Stängningen gäller alltså förskoleklass till årskurs 9. Även fritids kommer vara stängt. Föräldrar som behöver en plats ska kontakta rektor. 
 
– Även förskolorna kommer att stänga klockan 14 en dag närmaste tiden för planeringsmöte kring coronasituationen. Vilken dag det blir varierar mellan förskolorna, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson, i en video på Facebook som publicerades på tisdagen. 
06.34
Ambulanspersonalen får nu nya kollegor – snabbt rekryterade studenter och flygplatsbrandmän. De ska köra sjuktransport när andelen covid-19-patienter ökar:  
19.10
15.45
Regionen planerar för att lösa bemanningen som behövs för att klara coronapandemin.
Vissa verksamheter kommer att behöva stänga för att bemanna covid-avdelningar. Planering för exakt vilka verksamheter pågår och förhandlingar med facket förs, säger Winsa.
– Regionen har ingen brist på material och skyddsutrustning just nu. Inköpsavdelningen jobbar för full för att se till att det finns material över påsk, säger Winsa. 
15.40
Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa är det gott om vårdplatser i länet för tillfället. 
– Vi förbereder för fler vårdplatser, även IVA platser. Utmaningen är att bemanna dessa vårdplatser. Vi har gjort en inventering och vi kommer att kunna bemanna.
En ny infektionsavdelning kommer att öppna inom kort vid NUS. 
15.36
Gunilla Persson, tf smittskyddsläkare, säger vid regionens presskonferens att det nu finns 135 bekräftade fall i länet. 25 vårdas på sjukhus, varav 11 behöver intensivvård.
Tre kommuner har fått in smittan på vård- och omsorgsboenden, de drabbade uppges vårdas isolerade på boendena.
I övrigt ser regionen att Västerbotten fortsatt ligger ett par veckor efter Stockholm vad gäller spridningens intensitet.
– Vi ser en ökning nu, det är ingen dramatisk ökning, mellan 5-17 fall och det hänger ihop med provtagningen, säger Persson.
11.05
Umeå: Idrottsföreningen Iksu kommer att korttidspermittera sin tillsvidareanställda personal från och med 20 april. Visstidsanställd och timanställd personal har fått sluta. Många som tränar på Iksus idrottsanläggning har avslutat eller fryst sina träningskort vilket har påverkat föreningens ekonomi negativt. För att lösa problemen har ett åtgärdspaket satts in med bland annat totalt köpstopp, inställda resor och permitteringar. Det ekonomiska stödet till elitverksamheten har också pausats. 
09.58
SVT Västerbotten sänder live i eftermiddag från Region Västerbottens presskonferens. Varje tisdag klockan 15.30 håller regionen presskonferens om läget i länet med anledning av spridningen av coronaviruset och covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet