Arkivbild. En ambulanssjukvårdare visar upp ett provrör ur ett provtagningskit. Foto: Anders Wiklund/TTVisa alla (12)
Visa alla (12)

Här kan du följa det senaste vi vet om coronaläget i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad
Det händer mycket kring utvecklingen kring coronaviruset och hur länet påverkas. Här kan du följa utvecklingen under dagen.

Direktrapport · Senaste nytt om coronaviruset i Västerbotten

Detta vet vi just nu: 

• Sammanlagt 468  personer i Västerbotten har konstaterats smittade av coronaviruset, enligt Region Västerbotten.
• 9 personer vårdas för covid-19 inneliggande på sjukhus och 5 av dem på intensivvårdsavdelning.
• 24 personer har avlidit till följd av covid-19.
• 51 personer har skrivits ut efter vård på sjukhus i Umeå. I Skellefteå 20 personer och Lycksele 5 personer.
• Region Västerbotten bekräftade den 20 mars att det finns en samhällssmitta i Västerbottens län.
• Regeringen har den 27 mars beslutat om att begränsa folksamlingar som överstiger 50 personer.
• Regionen håller presskonferens från och med vecka 19 om läget varje onsdag klockan 10.00. 
• Region Västerbotten har statistik med bland annat fördelningen av bekräftade fall i kommunerna på sin hemsida. Den uppdateras en gång i veckan på måndagar.

 Med anledning av coronaviruset är det just nu ett högt informationstryck. Har du frågor eller funderingar besök då SVT:s stora direktrapportering.
SVT · Jenny Kejerhag

Håller med Stina, siffrorna är inaktuella.

Ok

Folkhälsomyndighetens siffror släpar lite efter regionernas egna. De brukar ta upp statistiken och förklara den på sin dagliga presskonferens som sänds på svt.se.

SVT · Jenny Kejerhag

Folkhälsomyndighetens uppdatering funkar inte. Kan ni säga hur läget är i landet.

Stina

Hej Stina! Du hittar mer information om landet i SVT:s rapportering här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset

SVT · Jenny Kejerhag

Ytterligare en person har avlidit av covid-19 i länet. Totalt har nu 24 personer avlidit, enligt regionens senaste siffror.

SVT · Jenny Kejerhag

Umeåprofessorns hårda ord i tv: "Extrem vanvård"

Yngve Gustafson, som är professor i geriatrik vid Umeå universitet, är djupt oroad över vilken vård som sjuka äldre får på äldreboenden under coronapandemin. I vissa fall sätts det in palliativ vård, vård i livets slutskede, utan att anhöriga är underrättade eller att läkaren ens träffat patienten.

I gårdagens Agenda i SVT möttes Yngve Gustafson och Thomas Lindén från Socialstyrelsen i en debatt. Här kan du se ett klipp ur programmet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Maria Brändström

Sex nya fall av covid-19 har bekräftats sedan igår, meddelar regionen på söndagen. En person har fått lämna sjukhuset. Vad gäller intensivvårdade är det fortfarande fyra personer som är inlagda på sjukhus.

SVT · Clara Cecilia Törner

Ytterligare tre personer har bekräftats smittade av covid-19 i länet, meddelar Region Västerbotten i dag. Totalt har 459 personer testats positivt. Fyra personer i länet vårdas på intesivvårdsavdelning.

SVT · Clara Cecilia Törner

Föreningslivet förlorar mängder av pengar på alla inställda arrangemang just nu. Därför har 119 föreningar i Västerbotten ansökt om statligt bidrag för uteblivna intäkter på grund av coronapandemin.

- Ingen förening kan förvänta sig att bli kompenserad fullt ut, säger Niclas Bromark, länsidrottschef i Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Linnea Ehlin
SVT · Linnea Ehlin

Länet: Två till personer har avlidit till följd av coronaviruset. Totalt har 23 personer gått bort i covid-19. Sedan igår har 13 personer konstaterats vara smittade, nu finns det 456 bekräftade fall i Västerbotten. En färre person vårdas på sjukhus och två färre personer ligger på Iva jämfört med igår. Nu vårdas tio på sjukhus och två personer på Iva.

SVT · Linnea Ehlin

SVT rapporterade · Senaste nytt om coronaviruset i Västerbotten

16.31
Länet: Nyheten att Region Västerbotten har brist på testpinnar och nu tillfälligt slutar testa vårdpersonal för coronaviruset väckte många frågor hos er läsare. Nu får ni svar av Anders Johansson, överläkare i vårdhygien.
12.28
Umeå: En mängd idrottsevenemang har ställts in på grund av coronapandemin, men under lördagen blir träningsloppet Fuck Corona verklighet. Löpcoachen och idrottsläraren Lars-Gunnar Skoog berättar varför han arrangerar träningsloppet: 
19.54
 Umeå: Hanna Vernerlund arbetar natt som skötare på ett äldreboende i Umeå. Än har de inte fått in coronaviruset bland de boende. Men oron att bli den som tar in smittan är stor och frågetecken finns kring hur man då ska agera:
16.41
När trycket blir högt på sjukvården står landets distriktsveterinärer redo att rycka in och sköta patienter i intensivvården. Monica Ågren är chef för distriktsveterinärerna och tror att hennes anställda kommer att klara uppgiften galant: 
13.04
Umeå kommun går ut med att kommunens gymnasieelever är välkomna att hämta skollunch från ett urval av kommunens skolrestauranger. – Syftet är att de elever som önskar få ta del av skolmåltiden ska få möjlighet att hämta lunch, säger Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämndens ordförande i ett pressmeddelande.
Detta gäller för elever som bor i Umeå kommun och går på Dragonskolan, Forslundagymnasiet eller Maja Beskowgymnasiet. Eleverna får möjlighet att hämta skollunch i ett 20-tal av kommunens grundskolor och gymnasieskolor. Elever som går på Midgårdsskolan hämtar sin skollunch i Midgårdsskolan skolrestaurang. För att hämta lunch ska man ta med sig egen matlåda. Lunchutlämningen startar måndag 27 april.
12.34
Länet: Den ena personen som Region Västerbotten i dag bekräftade hade avlidit till följd av covid-19 var i 70-årsåldern och vårdades på intensivvårdsavdelningen på NUS. Den andra personen var i 60-årsåldern och avled i sitt hem. Båda personerna hade bakomliggande sjukdomar, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande. Nu har totalt tio personer avlidit i länet till följd av coronaviruset. 
12.02
Länet: Ytterligare två personer har avlidit på grund av covid-19 i länet. 22 personer vårdas på sjukhus varav 10 kräver intensivvård, rapporterar Region Västerbotten under fredagen. Totalt finns det 220 bekräftade fall i länet.
20.21
Skellefteå: Efter att en hemtjänstpersonal dött till följd av covid-19 och arbetat i ett område med konstaterad smitta arbetar nu Skellefteå kommuns hemtjänst och äldreomsorgen på flera sätt för att stoppa vidare smittspridning.
- Vi införde tidigt besöksförbud på våra boenden och provtar många medarbetare och inom hemtjänsten tittar man på att kunna starta ett särskilt team för att möta pandemin, säger Ejja Häman Aktell, vård- och omsorgschef i Skellefteå.  
17.48
 Länet: – Vi tror att toppen kommer nås någon gång i maj, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör. Se en sammanfattning av torsdagens presskonferens med Region Västerbotten: 
16.01
Landet: Alkoholförsäljningen ökade med tre miljoner liter i mars i år jämfört med förra året.
– Folk har inte samma möjlighet att gå ut och äta eller sätta sig i en bar på grund av rekommendationerna för att minska smittspridningen, säger Christina Nilsén, områdesansvarig för Systembolaget i Umeå. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet