Foto: SVT/ArkivbildVisa alla (50)
Visa alla (50)

Här kan du följa det senaste vi vet om coronaläget i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Direktrapport · Senaste nytt om coronaviruset i Västerbotten

Pinnat inlägg

En direktrapport för nyheter om coronapandemin

Den här direktrapporten är framförallt till för nyhetsuppdateringar, vi har inte möjlighet att svara på alla frågor om enskildas situation eller medicinska frågor.

Vaccination mot covid-19

Har du frågor om vaccinering? I den här guiden svarar vi på de vanligaste frågorna.

På 1177.se finns också information och en preliminär tidsplan för vaccination mot covid-19 i Västerbotten. 

Här kan ni själva följa regionens statistik om covid-19.

På läkemedelsverkets hemsida bemöter de missuppfattningar, myter och desinformation om coronavaccin.

Här kan ni boka tid för vaccination i Västerbotten

Nya rekommendationer för testning vid inresa till Sverige

Under den senaste veckan har den nya virusvarianten omikron uppmärksammats. I dagsläget finns inga bekräftade fall i Sverige.

Med anledning av den nya virusvarianten gäller särskilda rekommendationer för dig som under de senaste sju dagarna har rest in i Sverige från Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (tidigare kallat Swaziland).

Alla som är sex år eller äldre ska lämna prov för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Lämna sedan ett nytt prov efter fem dagar och stanna hemma tills provsvaret har kommit. Det gäller även om du inte har symtom, om du är vaccinerad, har haft covid-19 tidigare eller har lämnat ett prov som visade att du inte hade covid-19 inför inresan till Sverige.

Måndagens coronasiffror:

• 68 nya bekräftade fall sedan i fredags

• En person vårdas på sjukhus (-1)

• Ingen person är i behov av intensivvård (oförändrat)

Läkaren som upptäckte omikron: ”Hittills har ingen behövt sjukhusvård”

Läkaren Angelique Coetzee var först med att slå larm om omikronvarianten till sydafrikanska myndigheter. Hon menar att omvärldens åtgärder är förhastade, eftersom viruset bara tycks medföra milda symptom.

– Hittills har varken jag eller mina kollegor behövt lägga in en enda patient, säger hon till SVT Nyheter.

Virusvarianten omikron förväntas nå Västerbotten

Den nya coronavirusvarianten omikron sprider sig nu över världen och smittskyddet i Västerbotten förväntar sig fall även här i länet framöver, säger biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg.

– Vi har en bevakning i länet. Jag tycker inte man ska oroa sig, utan det man kan göra nu är att vaccinera sig för att begränsa smittspridningen och vi fortsätter smittspåra kring fallen, säger hon.

Förra veckan ökade antalet bekräftade fall av covid-19 i Västerbotten, från 141 fall veckan innan till 219 fall. En orsak till det är att provtagning ökat, efter backningen om att även dubbelvaccinerade ska provta sig vid symtom.

Det är framför allt i Umeåområdet och bland ovaccinerade som nya fall konstaterats, men nu upptäcks även fall bland vaccinerade i större utsträckning.

– Det beror på att allt fler är vaccinerade. Vaccinet är väldigt bra om man ska slippa bli svårt sjuk, säger Therese Thunberg.

Fredagens coronasiffror:

• 42 nya bekräftade fall sedan i torsdags

• Två personer vårdas på sjukhus (oförändrat)

• Ingen person är i behov av intensivvård (oförändrat)

Vill ge vaccin till 5-åringar

Allt talar för att åldersgränsen för när barn kan bli vaccinerade mot covid-19 sänks inom kort. EMA godkänner att så små barn som 5-åringar ska erbjudas vaccin, även i Sverige.
- Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och inväntar besked från dem. Men om det blir aktuellt med vaccinering av den här gruppen kommer det att bli först nästa år, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare på Region Västerbotten.

Här kan du läsa mer om EMA:s uttalande idag.

Oklart när fler grupper kommer att erbjudas påfyllnadsdos

På en presskonferens under onsdagen gav regeringen och Folkhälsomyndigheten besked om att alla över 18 år kommer att erbjudas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19.

I länet ges just nu påfyllnadsdosen till personer som är 65 år och äldre, personer som bor på särskilt boende, har hemtjänst eller hemsjukvård, samt personal som arbetar inom hemtjänst, hemsjukvård eller på särskilt boende.

Enligt Region Västerbottens vaccinationssamordnaren Ronny Lestander är det i dagsläget oklart när fler grupper i länet kommer att erbjudas en påfyllnadsdos.

– Det är för tidigt att säga. Först när 80 procent av den nu prioriterade gruppen har fått sin dos blir det aktuellt att släppa på fler grupper. Jag vill i nuläget inte spekulera i när det blir, säger han i ett pressmeddelande.

Region Västerbotten följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning, där grupper med störst behov av upprätthållet skydd prioriteras först.

– Alla över 18 år kommer att erbjudas en påfyllnadsdos, det kan invånarna känna sig trygga med, säger Ronny Lestander.

Så här ser Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning ut:

1. Personer boende på särskilt boende, personer men hemsjukvård eller hemtjänst och alla som är 80 år och äldre

2. Personer 65–79 år samt personal inom särskilt boende, hemtjänst och hemsjukvård.

3. Personer som är 18 år och äldre med insatser enligt LSS, beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken och personer som tillhör en medicinsk riskgrupp för svår covid-19-sjukdom. Samt personer 50–64 år.

4. Personer 18–49 år.

Onsdagens coronasiffror:

• 75 nya bekräftade fall sedan i tisdags

• Två personer vårdas på sjukhus (+1)

• Ingen person är i behov av intensivvård (oförändrat)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet