Här syns skidstjärnan Magnus Granér i mitten, glad efter det lyckade tricket vid Kyrkbron. Foto: SVT

Här laddar den okända skidstjärnan för XGames

Uppdaterad
Publicerad

En av världens bästa skidåkare kommer från Hörnefors, Magnus Granér vann XGames Real Ski förra året. Nu tävlar han i år igen som en av sex utvalda med en ny film med hisnande skidtrick.

Det handlar om urban skidåkning, street ski. Det är skidåkning nedför trappräcken, på och längs husväggar, på parkbänkar, ner för höga murar.

Om bara ett par veckor ska Magnus Granérs nya bidrag till XGames i USA vara klart, men hans axel är skadad sen han körde in i ett träd för några veckor sedan.

Först ut med tricket – någonsin

Så istället filmar han med skidfilmskollektivet the Bunch. Åkaren Alex Hackel ska åka ner på räcket längs trapporna ner från Döbelns park mot Strandgatan vid Kyrkbron i Umeå, efter att först ha gjort en snurr i 270 grader upp på räcket som är en så kallad 4 kink.

– Det har aldrig blivit gjort på det här räcket tidigare, säger Magnus Granér. Och det här är en av de mest klassiska spotsen i Umeå.

”Mental barriär som man måste ta sig över”

Magnus Granér har ägnat sig åt Street ski sen han var 12, nu är han 24. Och tricken som är svårare och ibland farligare än dom ser ut tänker han ut i förväg.

– Sedan tänker jag på dem tills jag är bekväm med tanken, säger Magnus Granér. Och då kan jag liksom mentalt göra tricket. För det handlar ofta om en mental barriär som man måste ta sig över.

Skidfilmkollektivet the Bunch bildades i Västerbotten men nu ingår skidåkare och konstnärer från hela världen och de har en egen stil. Magnus Granér jämför med skönheten i dans.

– På samma sätt försöker vi också röra oss vackert. Man skulle kunna säga att vi är ett gäng nördar som tänker på allt och älskar konst och skidåkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.