Foto: SVT

Här prisas hästar av alla slags raser

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har det varit hästpremiering i Sveriges två nordligaste län. Här kan man få sin häst avelsvärderad, oavsett ras. På söndagen öppnades portarna för bedömningar av alla slags hästar i Umeå.

Det är dags igen för årets sto- och unghästpremiering i Västerbotten och Norrbotten. Hushållningssällskapet står som arrangör.

Sommarpremieringen är en stor händelse för alla hästälskare och avelsintresserade hästmänniskor. Här kan man få sin häst avelsvärderad, oavsett vilken ras man har. 55 hästar är anmälda till premieringen i Norrbotten och 30 hästar till premieringen i Västerbotten.

För Anna Eidegren-Beijar från Umeå och hennes två russ är det premiär. Ponnyerna som står på Umåker ska visas upp för allra första gången.

– Jag blev hittvingad av en kompis och vill få mina hästar bedömda. Så jag ska visa upp dem för domaren och visa deras skritt och trav, säger hon.

Svenska aveln har tappat

Till Sverige importeras mycket hästar och den svenska aveln har tappat, men uppfödarna tror på en vändning, om än lite blygsam.

– Det började en vändning förra året. Vi hoppas på det även i år, att det fortsätter klättra lite uppåt. För det är ju så att det importeras mycket hästar till vårt land och vi vill ju satsa på svenskfödda hästar, säger Elisabeth Ljungstorp som är premieringsförrättare.

Kvitto på vad man gjort

Det är det rastypiska som premieras, att man på långt håll kan avgöra rasen. För många är premieringen ett kvitto på att man gör rätt saker och i förlängningen kanske också pengar.

– Det kan säkert till viss del handla om pengar, men det handlar väl också om bekräftelse, att jag haft ett bra tänk när jag parat det ena djuret med det andra, säger Elisabeth Ljungstorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.