Här startar ungdomarna företag istället för att sommarjobba

Publicerad

För tredje året i rad är ”Sommarentreprenören” igång i Robertsfors. Det hela går ut på att ungdomar får lära sig starta företag och driva verksamheten under sommaren.

Shallom Kidane är en av sommarens entrepenörer. Han har startat ett företag som hjälper människor ta hand om deras hus. Det handlar bland annat om gräsklippning, målning och rensning av ogräs.

– Jag hittade inget sommarjobb, men när jag fick reda på sommarentreprenören kändes det som ett bra alternativ därför jag vill plugga ekonomi på gymnasiet, säger Shallom.

Shallom Kidane har ett företag där han underhåller folks hus och trädgård.

Vid Robertsfors Golfklubb driver Julia Nilsson ett café, Julias Café heter det. Tidigare år har hennes mamma drivit verksamhet där, men i år får hon vila medan Julia tar över.

– Här får jag mer erfarenhet än om jag skulle tagit ett av sommarjobben kommunen erbjuder. Jag får utlopp för min kreativitet och det finns alltid någonting att göra, säger Julia.

Finns maxgräns på inkomsten

Sommarentreprenören är en förenklad form av företagande, säger Olof Norberg på Robertsfors kommun. Syftet är att ungdomarna ska växa in i företagarrollen. De har en maxgräns på inkomsten och kommunen har inte arbetsgivaransvar.

– I första hand är detta en ögonöppnare för att man faktiskt inte behöver vara anställd, utan också kan driva egna verksamheter, säger Olof Norberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer