Se sömmerskan och maskinen jobba fram skyddskläder istället för förtält Foto: Fredrik Edström

Här sys skyddskläder till Dorotea kommun

Publicerad

Svenska tält i Dorotea som bland annat tillverkar förtält till husvagnar rycker in i coronatider med sina sömmerskor och sin digitala skärutrustning.

– Kommunen kom med en förfrågan om vi kunde tillverka skyddskläder i plast eftersom lagren inte är så stora i inlandet och vi antog utmaningen, berättar konstruktör Fredrik Edström.

Sagt och gjort, inom ett dygn hade kommunen ordnat med plast från ett annat företag som sedan fick bli till extrasyssla hos företaget, som för övrigt inte står still i produktion utan har högtryck i fabriken.

– Vi avsätter lite tid vid sidan av för att hjälpa kommunen med det här. I första beställningen gör vi 100 skyddsrockar, berättar Fredrik Edström.

Coronaviruset i Västerbotten

I Dorotea som är en av Sveriges till befolkningen mista kommuner, bor drygt 2500 personer.

– Det är häftigt att se hur det kan finnas fördelar med att vara små men ändå handlingskraftiga, säger kommunalrådet Nicke Grahn (L) som redan provat det lokala skyddsförklädet. Han hoppas det ska fungera i vården om allt det andra materialet tar slut innan det kommer hem mer från annat håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet