Foto: SVT.

Här tas inspektionsvagnen åter i bruk – efter 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen så återinvigdes den nästan 100 år gamla inspektionsvagnen vid Robertsfors bruksmuseum. Vagnen har funnits i Robertsfors sedan 20-talet men har inte använts på rälsen sedan mitten av 60-talet. Men under onsdagen så gjorde den comeback på den 400 meter långa rälsen som finns kvar mellan Sikeå och Robertsfors.

Vagnen som är i originalskick användes av tjänstemän som skulle åka mellan kontoret i Robertsfors och fabriken i Sikeå för att kunna inspektera hur arbetet gick till. Nu, drygt hundra år efter vagnen tillverkades, så står den återigen på rälsen i Robertsfors.

– Den här vagnen har bara använts för besiktningsresor och om man kollar på i vilket skick den är så tror jag inte att den är använd så mycket. Men förr i tiden så var det högre kvalité på grejorna, Tänk att vi åker i en vagn som är byggd för drygt 100 år sedan, säger Sören Nordgren.

”En dröm för mig att få åka”

Det var Sören Nordgren med vänner som på 90-talet restaurerade upp den 400 meter långa rälsen som finns kvar i Robertsfors. Han har länge drömt om att få se den fina inspektionsvagnen komma till liv.

– Vi hade också planer på att använda den, men det fanns inte pengar eller möjlighet till det då. Det är en dröm för mig att få åka den här vagnen idag, säger Sören Nordgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.