Hör Kjell Öjeryd (V) om cykelutmaningen. Foto: SVT

Här utmanar kommunalråden varandra i att cykla längst

Publicerad

Flera kommuner i länet uppmanar under Hållbarhetsveckan sina invånare att cykla istället för att ta bilen. Sorsele kommun och Malå kommun tar det ett steg längre där utmanar kommunalråden och kommuncheferna idag varandra i att cykla.

Sorsele kommun och Malå kommun har utmanat varandra i att ställa bilen under måndagen – det gäller inte minst kommunalråden Kjell Öjeryd och Lennart Gustavsson samt kommuncheferna Charlotta Tarras-Wahlberg och Jim Lundmark som har utmanat varandra personligen. Det handlar om att cykla, eller gå, längst.

Kjell Öjeryd (V), Sorsele, har fyra mil till jobbet. I vanliga fall tar han bilen, en Volvo V90, men idag blev det att cykla.

– Jag gav mig iväg vid fem imorse och då var det nollgradigt. Och jag kan ju konstatera att dagens sadlar inte är gjorda för oss på gränsen till pensionen, säger kommunalrådet.

Testade elcykel för första gången

Kommunalrådet i Malå, Lennart Gustavsson (V), hade en lite kortare sträcka att cykla till jobbet: 1,5 mil, och cyklade elcykel.

– Det var första gången i mitt liv jag cyklade på en sådan, jag tänkte ”det här kommer aldrig gå bra”, men det gjorde det.

Vanligtvis kör Lennart Gustavssom till jobbet med sin Volkswagen Golf TDI.

Men att bara ställa bilen en dag gör väl ingen skillnad, borde ni inte titta på långsiktiga förändringar?

– Naturligtvis gör det ju ingen större skillnad långsiktigt, men det här gör vi för att påverka attityder. Långsiktigt behöver vi titta på andra lösningar, digitala mötesplatser och kollektivtrafik till exempel, säger Lennart Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.