”Det här är vi stolta över” – de jobbar mitt bland de svårast covid-sjuka Foto: Tommy Forsgren, SVT

Här vårdas covid-patienterna – följ med in på IVA i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

I en isolerad sal på intensiven i Umeå kämpar de svårast sjuka covid-patienterna för sina liv. Samtidigt står personalen för sin tuffaste utmaning hittills, när de vårdar patienter under extrema förhållanden. SVT Västerbotten har fått följa med in på covid-IVA på Norrlands universitetssjukhus.

Veronica Frost är sjuksköterska på IVA och den som samordnar arbetet på avdelningen. Hon menar att man i Västerbotten hunnit förbereda sig på ett annat sätt än vad man till exempel kunnat göra i Stockholm, där fler insjuknat i snabb takt.

I Umeå har man hunnit bygga om där det behövts, förbereda tillfälliga lokaler och skola in personal. Man har tagit höjd för att uppemot 50 patienter ska kunna vårdas på IVA i Umeå samtidigt. Än så länge hinner vårdpersonalen med det man ska, det är inget kaos.

– Det är det vi vill visa här, vi är inga offer – eller hjältar. Vi gör det vi ska, vi har mobiliserat, säger Veronica Frost.

Samtidigt ställs det tuffare krav än någonsin på personalen.

Följ med in på IVA i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet