Partnern får följa med på förlossning men ska bära munskydd, vara symtomfri och uppvisa ett negativt antigentest som görs på plats. Foto: SVT

Hårdare besöksrestriktioner för gravida införs i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen meddelade Region Västerbotten att det blir hårdare besöksrestriktioner vid besök på bland annat mördahälsovården och gynmottagningar vid alla enheter i länet.

På grund av den kraftigt ökade smittspridningen kommer inte anhöriga eller medföljande få följa med på besök på länets gynmottagningar, gynavdelningar, specialistmödravården och mödrahälsovården. Det gäller från och med 12 januari.

– I och med att läget tyvärr försämrats i och med den ökade smittspridningen, vidtar vi denna åtgärd med hårdare besöksrestriktioner i ett försök att skydda de gravida och deras ofödda barn, säger Olov Grankvist, verksamhetschef för Centrum för obstetrik och gynekologi i Västerbotten.

– Gravida räknas till riskgrupperna eftersom färre av dem är vaccinerade, har en ökad risk för svår sjukdom och därmed också risk för att föda sitt barn för tidigt, tillägger Grankvist.

Munskydd och symtomfri vid förlossning

Vid förlossningen och på BB får partnern eller närstående vara med, men måste bära munskydd och vara symtomfri. Personen ska också uppvisa ett negativt antigentest som görs när man kommer till förlossningen. På så sätt går det att upptäcka covid-19 även hos personer som inte har symtom.

Vid besök inom mödrahälsovården avråds partnern eller närstående att följa med i nuläget. Råden kan dock variera mellan enheter och därför bör berörda kontrollera vad som gäller på den aktuella mödrahälsovården innan besöket, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

• Besökare ska vara symtomfria och inte ha träffat någon med covid-19 under de senaste 14 dagarna.

• Håll avstånd till andra och ha god handhygien.

• Använd munskydd i väntrum och i kontakt med vårdpersonal.

• Träffa endast den du är där för att besöka.

• Besök helst sjukhuset ensam, om du har behov av stöd får endast en person följa med. Vårdnadshavare till barn får alltid medfölja vid besök.

• Undvik att vistas i allmänna utrymmen.

• Använd munskydd.

Reglerna gäller även den som är vaccinerad mot, eller har varit sjuk i, covid-19. Reglerna gäller tills vidare.

Källa: Region Västerbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer