Foto: SVT

Bemanning saknas inför öppningen av BB i Lycksele: ”Gör allt vi kan”

Publicerad

Nästa vecka ska BB i Lycksele öppna igen efter att ha varit stängt under jul- och nyårshelgerna. Men inför öppningen så är alla pass ännu inte bemannade. Något Folkbladet var först med att rapportera om.

– Det fattas pass och det betyder att det inte är lätt att lösa, vi gör allt vi kan för att lösa det, men vi har inga planer på att inte öppna vecka 2 igen, säger Olov Grankvist, verksamhetschef centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten.

Förlossningen i Lycksele har fått hålla stängt under tre veckor under jul och nyår på grund av personalbrist.

Nästa vecka planeras BB att öppna igen efter stängningen. Men det råder fortfarande en del frågetecken kring bemannaningen.

– Det saknas några pass, men det tror vi att vi ska kunna lösa. Vi jobbar på att vi ska täcka de här hålen, det är fortfarande några dagar kvar innan det ska öppnas, men sist jag tittade fattades det ett antal pass, säger Olov Grankvist, verksamhetschef centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten.

Ingen fast personal i Lycksele

Exakt hur många pass som inte är bemannande kan han inte säga, men samtidigt understryker han:

– Vi har ju inte några andra planer än att det ska öppnas.

Inför öppningen har regionen tagit in hyrpersonal, vikarier och flyttat personal från förlossningarna vid kusten för att ens kunna täcka upp med personal.

– Än så länge har vi inte fast personal i Lycksele, utan vi måste täcka det med vikarier, stafetter, pensionärer och personal från kusten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inna Persson och sambon Alexander Jonsson från Nästansjö utanför Vilhelmina fick snabbt ta sig till Umeå när förlossningen startade under julhelgen. Foto: Stefan Brännström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet