Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsnorna och hästarna på gården hade förvuxna hovar, och en häst saknade en bit av ett bakben. Foto: Länsstyrelsen i Västerbotten

Häst saknade del av bakben – par i Västerbotten misstänks för djurplågeri

Publicerad

Flera djur har vanvårdats på en gård i Västerbotten. På gården fanns åsnor, hästar, hundar och kaniner – de flesta i dåligt skick. Hundar och hästar fick avlivas på grund av misskötseln och paret som äger djuren misstänks nu för djurplågeri.

– Djuren har utsatts för ett mycket kraftigt lidande, säger länsveterinär Annelie Grip Hansson.

Länsstyrelsen och polisen gjorde en kontroll av gården efter att de fått ett tips om misskötsel av djuren. Totalt fanns 42 hundar, 6 hästar, 7 kaniner och 2 åsnor på gården. En rad brister upptäcktes.

– Det handlar om mycket allvarliga brister och djuren har inte behandlats av veterinär, säger Annelie Grip Hanssson, länsveterinär i Västerbotten.

Mycket dåligt skick på djuren

Två av hästarna var i så dåligt skick att de avlivades direkt. En av hästarna saknade en fot och en bit av sitt ena bakben. Hästarna och åsnorna hade förvuxna hovar, vilket är mycket smärtsamt enligt länsstyrelsen.

Även två hundar omhändertogs men de var i för dåligt skick och fick senare också avlivas. Vid kontroll av utrymmena fanns också brister när det gällde hundkojornas storlek.

– Djuren som vi omhändertog var i mycket dåligt skick. Djurhållarna har gravt brustit i sin handlingsplikt, vilket har lett till ett mycket kraftigt lidande hos djuren, säger Annelie Grip Hanssson.

Polisen utreder djurplågeri

Ägarna utreds nu av polis.

– Ärendet leds av åklagare, paret är misstänkta för djurplågeri, säger Fredrik Gidlund, förundersökningsledare hos polisen.

Paret har fått ett föreläggande av länsstyrelsen som innebär att de ska åtgärda en rad brister, bland annat ska en hovslagare se över hästarna och åsnornas hovar.

Åtgärdas inte bristerna kan länsstyrelsen besluta om ytterligare åtgärder, till exempel vite.

– Vi kommer kommer självklart att följa upp att dessa brister åtgärdas, säger Grip Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.