Foto: SVT

Hektisk halkbekämpning i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Milda temperaturer i Umeå de senaste veckorna har gjort att snöröjarna i kommunen nästan uteslutande har fått ägna sig åt halkbekämpning. Ett dyrt väder för en verksamhet som redan har besparingskrav.

De senaste dagarna har kommunen fått köra skytteltrafik med sandbilar för att halkbekämpa. Som läget har varit nu så har man sandat alla gator och cykelvägar berättar gatudriftchefen Per Hilmersson.

– Vi har kört i stort sett alla dagar nu under en lång tid. Vi har vissa cykelvägar och gator som har högre prioritet och de cykelvägar som trafikeras mest håller vi en ytterligare hög standard, säger han.

Har besparingskrav – tar bort sträckor

Men på flera ställen i Umeå har kommunen satt upp skyltar där det informeras att den avsedda sträckan inte efterhålls. Detta har enligt Hilmersson blivit mer vanligt.

– Det är för att vi fått ett besparingskrav på oss och då har vi valt att ta bort vissa cykelvägar där det finns cykelväg på andra sidan gatan. Istället för att sänka standarden har vi tagit bort vissa sträckor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.