Hällnäs sanatorium håller på att rustas upp – men till vad? Foto: SVT

Hemlighetsfullt runt sanatoriets framtid

Uppdaterad
Publicerad

Delar av det gamla sanatoriet i Hällnäs renoveras just nu i väntan på bärplockare. Men vilken verksamhet som sedan ska pågå där är ännu oklart.

Det är svårt att närma sig de ansvariga för verksamheten på det gamla sanatoriet i Hällnäs. Byggnaderna är sålda till en affärskvinna från Thailand.

Den ende styrelsemedlemmen som finns i Stockholm vill inte låta sig intervjuas och en av de personer som jobbar åt den thailändska ägaren med renoveringar gör tydligt att de heller inte vill ha med media att göra.

– Den thailändska ägarinnan vill inte ha någon som helst publicitet då vi är väldigt rädda för skadegörelse, säger han på telefon.

Vårdverksamhet

Den ende som vi till slut får en pratstund med vid anläggningen är en dömd ekobrottsling som ännu har näringsförbud men som säger sig jobba för ägaren från Thailand.

– Jag har avtjänat mitt straff men har fortfarande näringsförbud. Däremot får jag jobba som anställd, säger han.

Han berättar att den thailändska köparen äger en sjukhuskedja i Indien och ett finansbolag i Thailand. Hon siktar på att renovera hela anläggningen.

– Bärplockningen ger inte några stora pengar, däremot hoppas hon få till någon sorts vårdverksamhet i lokalerna, säger han.

Den thailändska ägaren väntas besöka anläggningen senare i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.