Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Prio ett är att se till att personer inte sover ute” – hör Iosif Karambotis (S) om situationen med härbärget. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Hemlösa i Skellefteå lämnades ute – nu sägs avtalet med härbärget upp

Uppdaterad
Publicerad

Hemlösa i Skellefteå lämnades ute utan hjälp och tvingades lösa sovplats på egen hand förra veckan. Företaget som driver härbärget hämtade aldrig upp de hemlösa – nu bryter Skellefteå kommun avtalet.

– Det här är allvarligt. Det här drabbar ju personer som brukar bo där, säger Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande.

Det är Ayanna Home AB om driver härbärget som ligger i Ursviken utanför Skellefteå. De hemlösa ska hämtas upp på uppsamlingsplaster på kvällarna för att sedan skjutsas till sovplatsen.

Men förra veckan kom aldrig någon skjuts – de hemlösa lämnades och fick försöka lösa sovplats på egen hand under natten.

– De har inte hämtat upp de personer som behöver hjälp, trots att det står i avtalet, säger Karambotis.

Svårt att hjälpa – vill vara anonyma

Skellefteå kommun har nu brutit avtalet med företaget.

– Det här är inte bra, vi har litat på att avtalet ska hållas. Det har kommit till vår kännedom att företaget bytt namn. Vilken ägare det är nu vet vi inte, men det strider mot avtalet. Vi har varit i kontakt med företaget och informerat om avtalsbrott, säger Iosif Karambotis.

Det innebär att man i nuläget inte har någon verksamhet vid härbärget. Kommunen har upphandlat en ny leverantör från första maj, men hoppas få igång verksamheten innan dess.

– Vi försöker nu hitta individuella lösningar för de personer som behöver hjälp.

Karambotis uppskattar att det är fem personer som drabbas av att härbärget läggs ner.

Har ni lyckats hjälpa de som drabbas eller är det personer som måste sova utomhus även nu?

– Vi hoppas det, men det är svårt att säga. De som söker sig dit vill vara anonyma och hålla låg profil, nu när vi tappade dem måste vi ha en uppsökande verksamhet. Vi vill nå ut med information så att alla vet.

Har aktiverat social beredskap

Skellefteå kommun har aktiverat social beredskap med anledning av det inträffade. Hemlösa kan i nuläget erbjudas sovplats vid projektet Bostad först där man har några lägenheter, eller på boendet Torpet.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt ägaren för Ayanna Home AB utan framgång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så vill Skellefteå kommun hjälpa hemlösa genom ”Bostad först” – se i klippet. Foto: Patrik Samuelsson SVT

Fakta: Social beredskap

Social beredskap (socialjouren) ger akut hjälp till dig som behöver det eller till någon annan som du vet är i behov av hjälp. Det kan handla om våld, övergrepp eller andra akuta situationer, till exempel att ett barn far illa hemma.

Så kontaktar du social beredskap:

Vardagar 8.00-16.00: Ring 0910-73 50 00 och fråga efter Individ- och familjeomsorgens mottagningsenhet.

Vardagar 17.00-22.00: Ring 112 och fråga efter social beredskap. Du kopplas då till en socialsekreterare.

Helger 8.00-22.00: Ring 112 och fråga efter social beredskap. Du kopplas då till en socialsekreterare.

Källa: Skellefteå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.