Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det viktiga jobb vi gör tas inte på allvar” – hör skyddsombudet Foto: SVT/TT

Hemtjänsten i Bjurholm slår larm – allvarliga brister i arbetsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Allvarliga brister i arbetsmiljön har lett till att Kommunals skyddsombud för hemtjänsten i Bjurholm skickat en anmälan till Arbetsmiljöverket.
– Jag känner en frustration över att det viktiga jobb som vi faktiskt utför inte tas på allvar, säger skyddsombudet Margreth Jakobsson.

Hemtjänsten i Bjurholm larmar om underbemanning och bristande planeringen av arbetet. Margreth Jakobsson säger att bristerna leder till för hög arbetsbelastning.

– Har man som mål att överleva fram till lunch, hinna äta och sen försöka överleva tills man går hem, då är man illa ute, säger Margreth Jakobsson.

Enhetschefen Malin Falk säger att hemtjänsten är föränderlig och att när arbetsbelastningen blir högre, tillsätts resurser. Ett förbättringsarbete av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön har påbörjats.

– Arbetet kommer troligtvis att pågå under våren och blir förhoppningsvis klart till hösten, säger Malin Falk.

Två utbrända på elva månader

Två personer har blivit utbrända på elva månader. Margreth Jakobsson säger att det finns vakanta tjänster som inte tillsätts, det tas istället in timanställda.

– Man gör kortsiktiga lösningar istället för att göra en långsiktig planering, det håller inte i längden, säger Margreth Jakobsson.

I klippet ovan berättar Margreth Jakobsson om hur pressat hon upplever att det är inom hemtjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer