Hennes förslag gav hundbajsdekal

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan skellefteborna visa om de vill att det ska få slängas hundbajs i deras sopkärl. Sitter ett klistermärke på tunnan är det okej att kasta bajspåsen i tunnan.

Linda Marklund och hunden Tia passerade grannens soptunna strax efter att Tia gjort sina behov.

– Jag frågade om jag fick slänga min hundpåse där. Hon sa absolut du har min välsignelse. Då tänkte jag att det kunde vara bra om den syntes också.

Mötet ledde till en idé om ett klistermärke som de som kan tänka sig bajspåsar i tunnan kan klistra dit.

Började med ett förslag

Linda Marklund skrev ett medborgarförslag till kommunen och nu kan skellefteborna hämta klistermärket i kommunhuset.

– Börjar det fungera med många klisterlappar blir det en stor förenkling för hundägare. Om man får ploppa ner sin påse där blir det naturligtvis enklare.

Viktigt med kärlet

Men hundbajset måste slängas i rätt tunna, den gröan. Den bruna är till för matavfall som ska bli biogas.

– Det är viktigt att det hamnar i det gröna kärlet, säger Agneta Lantto Forsgren,sektionschef avfall på Skellefteå kommun i ett pressmedelande. Det är i dagsläget inte lämpligt att skicka till biogasanläggningen. Både på grund av den påse som hundbajset ligger i men också på grund av att det är djuravföring.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.