Foto: TT Bertil Enevåg Ericson

Het diskussion om dumpstring och matsvinn i SVT:s direktrapportering

Uppdaterad
Publicerad

Kan du tänka dig att äta slängd mat? Ja, blev svaret från flera i SVT:s direktrapportering. Men andra var skeptiska och några ville varna för riskerna. “Vad ni än gör, klättra inte in i en container”, skriver Micke.

Signaturen Micke skriver att han är sopbilschaufför och att han ser vilka mängder mat som slängs, men han vill också varna för att kliva ner i containrar. 

“Plötsligt kommer sopbilen och ska tömma den och vad som kan hända då är att människan kan följa med in i bilen och krossas”, skriver Micke och fortsätter: 

“Vad ni än gör, klättra inte in i en container, det kan kosta er livet. Försök hellre göra en deal med affären så ni kommer åt maten steget innan den vräks i burken, för som sagts, det finns mkt man ser som skickas av som man inte kan begripa.”

”Dumpstrar varje vecka”

H Svensson är själv dumpstrare. 

”Vi dumpstrar varenda vecka i ren protest mot slöseriet och för att det blir billigt och roligt. Allmänheten fattar nog inte hur stort svinnet är och vilka mängder av bra mat som slängs”.

Susanne skriver att hon själv inte kan tänka sig att gräva efter slängd mat.

“Men jag tycker att matbutikerna kan ta ett större ansvar. Mycket av maten de slänger skulle kunna användas”, skriver Susanne. Hon tycker att matbutiker borde samarbeta med välgörenhetsorganisationer som ser till att maten kommer till användning. 

“Om inte annat så kan butikerna skänka den mat och bröd som inte har gått ut till folk som lever på ekonomiskt bistånd. För det är jävligt tufft. Vet av egen erfarenhet att pengarna inte räckte till.”

”Blir upprörd”

Men signaturen Annie håller inte med om att maten ska skänkas till behövande.

“Jag blir upprörd över att så många tycker att just hemlösa och andra utsatta människor ska äta slängd eller kasserad mat. Som hemlös så har man redan en nersliten kropp och försämrat inmunförsvar. Att äta skämd mat kan få långt mer förödande konsekvenser än för en frisk person som har ett hem – en säng att sova i, en trygg tillvaro etc.” 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.