Så kan du ta tillvara på maten du normalt hade kastat – se några exempel Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Kockstudenter i Umeå ska visa hur matsvinnet kan minska

Uppdaterad
Publicerad

Mat som kastas är en riktig miljöbov, men kostar också pengar – slantar som man skulle kunna lägga på annat. I snitt kastar varje person i Sverige nästan 100 kilo ätbar mat om året, enligt Naturvårdsverket. Men det pågår projekt för att förändra trenden.

Det kastas ätbar mat i stora mängder varje år, i butiker, på restauranger, i skolkök, men framför allt i hemmen. Nästan var femte matkasse som vi bär hem från affären slängs. Dåligt för miljön och för plånboken. 

Nu satsar vatten- och avfallsbolaget Vakin i Umeå på flera projekt för att minska svinnet.

– Det handlar om att rädda maten och få konsumenterna att förstå att man kan äta upp en del av maten som kastas, säger Elin Bäckman på bolaget.

Studenter ska rädda maten

Studenter på Restauranghögskolan vid Umeå universitet har fått i uppgift att ta fram guider till konsumenter om hur man kan ta tillvara på de vanligaste sakerna som kastas av hushållen. Se exempel i videon här ovan.

– Det handlar om bröd, frukt och grönt och kaffe, till exempel. Vi har ett samarbete med Restauranghögskolan och Smakfestivalen i Umeå, säger Elin Bäckman.

Grundskoleelever bidrar också

En annan del i satsningen är en tävling där fjärde- och femteklassare i kommunen ska komma med idéer om hur man kan minska matsvinnet. Bara i Umeå slängdes nära ett ton mat från de kommunala grundskolorna – varje dag förra året.

– De ska komma med idéer och receptförslag med ingredienser som trötta frukter, knasiga grönsaker, torrt bröd eller en skvätt mjölk som blivit över, säger Elin Bäckman.

Vinnarbidraget ska sedan tillagas av studenter på Restauranghögskolan och serveras på Smakfestivalen.

Hur mycket kastar du själv?

– Tyvärr kastar jag ganska mycket. Jag är en entusiastisk matlagare och har ofta mycket folk hemma. Men nu är jag inspirerad av studenterna på Restauranghögskolans idéer, säger Elin Bäckman.

Lite miljöfakta om livsmedel

  • Den svenska livsmedelshanteringen står till exempel för cirka 50 procent av vår totala övergödning och 20-25 procent av vår totala klimatpåverkan
  • Produktionen av den mängd mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.
  • Livsmedelsproduktionen ger också upphov till spridning av gifter, som bekämpningsmedel
  • Livsmedelssektorn är också en av de mest vattenkrävande sektorerna

Källa: Naturvårdsverket, läs mer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.