Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör butikschefen Daniel Erström om matsvinnet Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Butikschefen om matsvinn: ”Konsumenter är petiga”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år slängs 30 000 ton mat från svenska livsmedelsbutiker och anledningar kan vara utgånget bäst-före-datum, märken på frukter eller repor på förpackningar.
– Konsumenter är överlag petiga. Säljs det inte så kastas det, tyvärr, säger Daniel Erström, chef på en butik i Umeå.

Daniel Erström berättar att reglerna inom livsmedelsindustrin också är en bidragande orsak till att vissa varor slängs.

– Ofta är ju varorna slängda av en anledning, att det inte ska ätas för att man kan bli sjuk. Till exempel om den legat på golvet.

”Det är bra om man kan samarbeta”

I hans butik har containern en komprimator med hög styrka som pressar allt innehåll till mos – vilket skulle kunna skada en dumpstrare.

– Det är bra att man försöker ta vara på allt, men det kanske finns andra sätt att samarbeta på.

Daniels butik har ett sådant samarbete. En gång i veckan samlar organisationen Food2change in mat – som annars skulle slängas – och delar ut till sina medlemmar. Det finns även andra organisationer som jobbar på liknande sätt.

– Och det kommer ju fler och fler känns det som, så det tycker jag är rätt sätt att samarbeta. Då blir det bra för många parter, för ingen vill ju kasta maten.

Butiker kan slänga det mesta i brännbart

En annan viktig del i att minska matsvinnet är att balansera mängden varor man beställer in till butiken kontra hur mycket som faktiskt köps. På Daniels butik har de dessutom börjat tillaga och sälja mat som inte kommer kunna säljas. Bakom kulisserna sker också källsortering, men butiker behöver inte slänga matavfall i bruna påsar – utan det går direkt till brännbart.

– Varför det är så vet jag inte. Det borde ju egentligen gå att sortera så mycket som möjligt och det är klart att på något sätt borde man kunna få det att funka. På sikt tror jag det kommer bli så mer och mer.

SVT rapporterade · Kan du tänka dig att äta slängd mat? Dela med dig i chatten!

Bröd, frukt, färdigförpackad mat – avfallet från matbutiker slängs i många fall osorterat i containrar. 
Nu anordnas så kallade ”dumpstringskvällar” där syftet är att ta rätt på den slängda maten, trots att sökandet i butikernas sopor bryter mot lagen.
 
Har du smarta tips för att minska matsvinnet? Är du petig när du handlar i mataffären eller kan du tänka dig att välja en knölig förpackning eller frukt som blivit ful? 
08.41
Definitivt! Det är helt sjukt hur mycket som slängs och det skulle ju snarare vara att slänga fullt ätlig mat som skulle vara olagligt kan man tycka. Vi har bara en beboelig planet, att då slänga mat som skadat den under produktionen gör mig tokig. Eftersom kunskapen om vad bäst före är är så bristfällig, så skulle jag gärna se att hemkunskapen i skolan faktiskt tog upp det och berättade samt visade att bäst före bara är en rekommendation, samt att en del produkter inte ens behöver ett bäst före, som salt. De skulle också fokusera på hur man tar tillvara på rester. Jag skulle så gärna se att företag var tvungna att donera maten, istället för att hälla rengöringsmedel över den så att ingen kan plocka upp den ur sopkärlen. Mer kemikalier i omlopp som inte passerar ett reningsverk är ju inte direkt vad vår natur behöver.
09.01
Jag tycker att det skall vara upp till var och en att dumstra. Slängt är slängt och är det ätbart så varsågod. Ingen lag skall kunna hindra folk från att äta sig mätta och ta reda på det affärerna slängt.
09.01
Tanken är god och mycket vansinnigt slängs, dock är det inte tillämpligt att kliva in i en sådan container. Plötligt kommer sopbilen och ska tömma den och vad som kan hända då är att människan kan följa med in i bilen och krossas. Det med folk i container har sedan tidigare varit på tapeten och en följd av det är att containerna vid till exempel har försetts med mindre inkast just för att barn inte ska kunna ta sig in i dom. Vad ni än gör, klättra inte in i en container, det kan kosta er livet. Försök hellre göra en deal med affären så ni kommer åt maten steget innan den vräks i burken, för som sagts, det finns mkt man ser som skickas av som man inte kan begripa.
Mvh sopbilschaufförn
09.09
Ja, det skulle jag definitivt kunna tänka mig. Bedrövligt att riktig mat slängs!
09.10
Absolut! Jag skäms som svensk när jag ser att så mycket mat slängs.
09.11
Ja, och jag har gjort det vid några tillfällen. Att Hushållen skulle stå för det mesta matavfallet tror jag inte heller på med tanke på de kopiösa mängderna mat som slängs från Livsmedelsbutiker.
09.13
Märkligt att det är lagligt att slänga mat det inte är något fel på men inte för folk att få ta hem och äta den. Skänk till behövande och/eller tillåt dumpstring. Lägg slängd mat i en container avsedd för att folk ska få komma och plocka. Det finns inget sunt i att förbjuda det, speciellt då vi är många som kan tänkas äta av just den maten.
09.20
Ja det är klart, det är ju oftast inget fel på maten som slängs
09.20
Det borde väl gå att organisera så att hjälporganisationer, miljöorganisationer eller kanske någon ny ” släng ingen mat” organisation har kontakt med mataffärer och hämtar användbar mat från speciella behållare regelbundet och att maten går till de sämst ställda i samhället som inte alltid har mat för dagen. Maten är i regel ätbar långt efter bäst före datum!!! Slänger själv ingen mat. Det som inte går åt fryses in och bli till ”välsignade rester” när det är ont om tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Matsvinnet i Västerbotten

Mer i ämnet