Är det okej att ta skräp ur grannens soptunna? I klippet ovan svarar Ann Lundgren, jurist och lärare i straffrätt på Umeå Universitet, på frågor om dumpstring. Foto: SVT

Juristen om ”dumpstring”: ”Det är olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att dyka ner i en butiks container och plocka på sig bortslängd mat är inte lagligt. Men polisen arbetar inte aktivt mot brottet.

Ann Lundgren som är jurist och lärare i straffrätt på Umeå Universitet, säger att dumpstring är olagligt.

– När folk kastar saker tror man vanligtvis att det är övergett, och om något solklart är övergivet får man ju ta det. Men om man slängt det i en container så hamnar det i någon annans besittning och fysiska kontroll. Då är det inte lovligt att ta, säger hon och fortsätter:

– Dessutom kan de här sakerna ha ett värde och funka bra på andra vis. Till exempel återvinnas och bli värme i ledningarna, och därmed anses ha ett värde.

Dumpstring är inget brott polisen prioriterar

Samtidigt menar hon att det kan vara svårt att bevisa ett brott eftersom det krävs att man kan bevisa uppsåt. Samtidigt är dumpstring inte ett brott som polisen prioriterar, säger Jari Kiemunki, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Västerbotten. Straffet för ett sådant brott skulle enligt honom rimligtvis bli böter.

– Om polisen träffar på en sådan person blir hen identifierad, en anmälan upprättas och det rapporteras som egenmäktigt förfarande, säger Ann Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.