Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Är det okej att ta skräp ur grannens soptunna? I klippet ovan svarar Ann Lundgren, jurist och lärare i straffrätt på Umeå Universitet, på frågor om dumpstring. Foto: SVT

Juristen om ”dumpstring”: ”Det är olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att dyka ner i en butiks container och plocka på sig bortslängd mat är inte lagligt. Men polisen arbetar inte aktivt mot brottet.

Ann Lundgren som är jurist och lärare i straffrätt på Umeå Universitet, säger att dumpstring är olagligt.

– När folk kastar saker tror man vanligtvis att det är övergett, och om något solklart är övergivet får man ju ta det. Men om man slängt det i en container så hamnar det i någon annans besittning och fysiska kontroll. Då är det inte lovligt att ta, säger hon och fortsätter:

– Dessutom kan de här sakerna ha ett värde och funka bra på andra vis. Till exempel återvinnas och bli värme i ledningarna, och därmed anses ha ett värde.

Dumpstring är inget brott polisen prioriterar

Samtidigt menar hon att det kan vara svårt att bevisa ett brott eftersom det krävs att man kan bevisa uppsåt. Samtidigt är dumpstring inte ett brott som polisen prioriterar, säger Jari Kiemunki, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Västerbotten. Straffet för ett sådant brott skulle enligt honom rimligtvis bli böter.

– Om polisen träffar på en sådan person blir hen identifierad, en anmälan upprättas och det rapporteras som egenmäktigt förfarande, säger Ann Lundgren.

SVT rapporterade · Kan du tänka dig att äta slängd mat? Dela med dig i chatten!

Bröd, frukt, färdigförpackad mat – avfallet från matbutiker slängs i många fall osorterat i containrar. 
Nu anordnas så kallade ”dumpstringskvällar” där syftet är att ta rätt på den slängda maten, trots att sökandet i butikernas sopor bryter mot lagen.
 
Har du smarta tips för att minska matsvinnet? Är du petig när du handlar i mataffären eller kan du tänka dig att välja en knölig förpackning eller frukt som blivit ful? 
08.41
Definitivt! Det är helt sjukt hur mycket som slängs och det skulle ju snarare vara att slänga fullt ätlig mat som skulle vara olagligt kan man tycka. Vi har bara en beboelig planet, att då slänga mat som skadat den under produktionen gör mig tokig. Eftersom kunskapen om vad bäst före är är så bristfällig, så skulle jag gärna se att hemkunskapen i skolan faktiskt tog upp det och berättade samt visade att bäst före bara är en rekommendation, samt att en del produkter inte ens behöver ett bäst före, som salt. De skulle också fokusera på hur man tar tillvara på rester. Jag skulle så gärna se att företag var tvungna att donera maten, istället för att hälla rengöringsmedel över den så att ingen kan plocka upp den ur sopkärlen. Mer kemikalier i omlopp som inte passerar ett reningsverk är ju inte direkt vad vår natur behöver.
09.01
Jag tycker att det skall vara upp till var och en att dumstra. Slängt är slängt och är det ätbart så varsågod. Ingen lag skall kunna hindra folk från att äta sig mätta och ta reda på det affärerna slängt.
09.01
Tanken är god och mycket vansinnigt slängs, dock är det inte tillämpligt att kliva in i en sådan container. Plötligt kommer sopbilen och ska tömma den och vad som kan hända då är att människan kan följa med in i bilen och krossas. Det med folk i container har sedan tidigare varit på tapeten och en följd av det är att containerna vid till exempel har försetts med mindre inkast just för att barn inte ska kunna ta sig in i dom. Vad ni än gör, klättra inte in i en container, det kan kosta er livet. Försök hellre göra en deal med affären så ni kommer åt maten steget innan den vräks i burken, för som sagts, det finns mkt man ser som skickas av som man inte kan begripa.
Mvh sopbilschaufförn
09.09
Ja, det skulle jag definitivt kunna tänka mig. Bedrövligt att riktig mat slängs!
09.10
Absolut! Jag skäms som svensk när jag ser att så mycket mat slängs.
09.11
Ja, och jag har gjort det vid några tillfällen. Att Hushållen skulle stå för det mesta matavfallet tror jag inte heller på med tanke på de kopiösa mängderna mat som slängs från Livsmedelsbutiker.
09.13
Märkligt att det är lagligt att slänga mat det inte är något fel på men inte för folk att få ta hem och äta den. Skänk till behövande och/eller tillåt dumpstring. Lägg slängd mat i en container avsedd för att folk ska få komma och plocka. Det finns inget sunt i att förbjuda det, speciellt då vi är många som kan tänkas äta av just den maten.
09.20
Ja det är klart, det är ju oftast inget fel på maten som slängs
09.20
Det borde väl gå att organisera så att hjälporganisationer, miljöorganisationer eller kanske någon ny ” släng ingen mat” organisation har kontakt med mataffärer och hämtar användbar mat från speciella behållare regelbundet och att maten går till de sämst ställda i samhället som inte alltid har mat för dagen. Maten är i regel ätbar långt efter bäst före datum!!! Slänger själv ingen mat. Det som inte går åt fryses in och bli till ”välsignade rester” när det är ont om tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Matsvinnet i Västerbotten

Mer i ämnet