Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Iva från Umeå vann nybörjarklassen Open style rookie under hiphop-helgen Up North Battle – hör henne och fler deltagare i klippet. Foto: SVT/Madeleine Harrati

Hiphop-helg på Norrlandsoperan lockade tusentals ungdomar – här gör de upp i dansbattle

Publicerad

Under helgen arrngerades den årliga dansfesten och tävlingen Up North Battle på Norrlandsoperan i Umeå. Tusentals unga från hela landet tävlade i olika dansklasser och stilar.

Starta klippet för att möta Umeådansarna Iva Kadiyska och Paul Alvarado Mendoza.

Up North Battle är den största dansbattletävlingen norr om Stockholm. Birgit Berndt, danschef Norrlandsoperan, märker att hiphop och dans engagerar.

– Igår hade vi över 1 000 personer i huset. Intresset är stort i alla åldrar, säger Birgit Berndt.

Som en del av arrangemanget hade flera dansare chans att kvala in till Breaking-SM som äger rum i Norrköping senare i höst.

Iva från Umeå vann nybörjarklass

Flera lokala dansare deltog i årets dansbattletävling. Iva Kadiyska ställde upp i klassen Open style rookie, som är en slags nybörjarklass – och vann.

Vad tänker du precis innan du ska gå upp på scenen?

– Jag tänker att jag ska göra det bästa jag kan. Det är viktigt att man inte tappar bort sig i tankarna utan lyssnar på musiken, säger Iva Kadiyska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.