• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när veteranbilarna kör över Gamla bron och när Curt Jonsson och Sofia González Ragnesund berättar om Monte Carlo-rallyt. Foto: Anna Bergman/SVT

Historiska bilar puttrade igång rallyveckan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Till veckan invigs rally-VM i Umeå, men redan i helgen puttrade rallyfebern igång med firandet av att det är 90 år sedan Monte Carlo-rallyt kördes i Umeå.

– Likheten mellan dåtidens rally och dagens rally är att det är en folkfest, säger Sofia González Ragnesund från Umeå veteranbilsällskap.

Under lördagen höll Umeå veteranbilsällskap, Motorcykelveteranerna Umeå och Norrlands Motorhistoriker ett arrangemang för att uppmärksamma jubileet av Monte Carlo-rallyt och för visa att Umeå har en lång historia av att stå värd för motorsporttävlingar.

På Rådhustorget, där starten för rallyt gick år 1932, stod veteranbilar uppradade. Senare under eftermiddagen körde de historiska fordonen över Gamla bron, cykelbron i folkmun, precis som man gjorde för 90 år sedan.

– Jag tror starten av Monte Carlo-rallyt var större än vad Umeå uppmärksammade, även om det fanns ett stort intresse för motorsport redan då. Världen kom till Umeå, säger Curt Jonsson från Umeå veteranbilsällskap.

En folkfest – nu och då

Och till veckan är det så dags igen för motorvärlden att rikta sina blickar mot Umeå, när rally-VM äger rum.

Trots att de startande från Umeå i Monte Carlo-rallyt år 1932 körde 375 mil i högst 40 kilometer/timmen ser Sofia González Ragnesund likheter mellan det historiska och det moderna, mer fartfyllda rallyt.

– Det är en folkfest, konstaterar hon.

Se när bilarna kör över Gamla bron i Umeå i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska rallyt 2022

Mer i ämnet