Sara Meidell, kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren. Foto: Marit A Israelsson

Historiskt pris när Meidell tilldelades Guldpennan

Uppdaterad
Publicerad

Publicistklubbens pris Guldpennan har i sin 40-åriga historia aldrig tilldelats någon norr om Stockholm. Men i år skrevs historia då VK:s Sara Meidell fick ta emot priset.

Publicistklubbens pris Guldpennan tilldelas 2017 Sara Meidell, kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren, med motiveringen:

Med sin bitande begåvning, sitt precisa språk och initierade ifrågasättande håller Sara Meidell kulturdebatten i Umeå och norra Sverige både vital, levande och aktuell.

– Det känns jätteroligt och jag är helt omtumlad och det känns jättehedrande, jag är mållös och saknar ord, säger en glad Sara Meidell om att tilldelas priset.

Historiskt pris – första norr om Stockholm

Norra Norrlands Publicistklubbsordförande Marit A Israelsson, som fick överraska Sara Meidell med nyheten, gläds lite extra mycket i år eftersom priset aldrig tidigare har gått till någon verksam norr om Stockholm.

– Guldpennan har under 40 års tid gått till personer som utgår från huvudstaden förutom ett år då priset förärades Göteborg. Så det är klart att ur det perspektivet känns det extra varmt i publicisthjärtat att priset hamnar i norr, säger hon.

Pristagaren själv tycker att det är roligt att priset hamnar i norr.

– Någonstans känns det kluvet att vara en representant för Norrland men självklart är det viktigt att man har radaren på för vad som händer i landet i det som skrivs och rapporteras, berättar Meidell.

Guldpennan instiftades vid Publicistklubbens hundraårsjubileum 1974. Förutom själva pennan utdelas en prissumma på 15.000 kronor. Sara Meidell tar emot priset i samband med Publicistklubben debatt i Stockholm den 11 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer