Den blott en dag gamla älgkalven räddades ur vattnet på fredagen. Till höger: matad med råmjölk. Foto: PrivatVisa alla (11)
Visa alla (11)

Hjältar i kanot räddade nyfödd älg

Uppdaterad
Publicerad

Ett minst sagt drypande drama utspelade sig på Kågeälven den här helgen i maj. En blott dag gammal älgkalv tog sig en simtur, men kom aldrig upp. Då kom en kanot, som sänd från ovan.

Det var en till synes vanlig bäverspaningskväll för Janne Olsson och Catarina Lundberg, som på fredagen tagit kanoten på tur på Kågeälven i krokarna kring Stavaträst i Västerbotten.

I en annan del av skogen omkring vattnet hade en älgkalv tagit sina första kliv någonsin och hamnat på en bana som av en händelse skulle innebära början på slutet, vore det inte för kanoten som kom flytandes.

– Vi var ute och paddlade för att titta efter bäver. Då fick vi se älgkalven kliva ner i vattnet. Den simmade över och försökte ta sig upp på andra sidan älven, men det för brant och så sjönk den, berättar Janne Olsson.

VIDEO: Här kämpar älgen för sitt liv

Med raska paddeltag tog sig paret kvickt till älgens undsättning. Tidsmässigt hade den en rackarns tur i oturen den här naturkvällen.

– Vi paddlade dit och när vi kom fram så sjönk den precis ner under ytan. Det var precis så att jag nådde den från kanoten, säger Janne.

Får nytt hem på farm

Uppdragen ur vattnet pysslades älgen om, lindades in i filt och mänsklig värme. Nu, en dag senare, är den på väg till ett nytt hem – på älgfarmen Älgens hus i Bjurholm.

– Vi pratade med polisen som gav klartecken att lämna den på farmen, säger Janne Olsson.

TV: Spana in kalvens nya hem

På vägen har den fått bästa möjliga vård. Eftersom den inte ville åka bak i hundburen har den fått sitta i knät på Catarina Lundberg. På vägen har den också fått en första matning med råmjölk från ko, först hos Anders Sundström, bonde i Lillkågeliden…

– Och sedan hos Johanna och Per Hellström som hjälpte oss med att mata ”Hälga” på vägen till Bjurholm, säger Catarina.

Ni minns säkert älgfarmen i Bjurholm från en annan händelse: när tamälgen Linus rymde och av en olyckshändelse sköts av jägare.

Läs mer om den historien här: Linus sköts av jägare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älgar i Västerbotten

Mer i ämnet