Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Göran vill att alla högriskpatienter ska ha munskydd på sjukresorna Foto: SVT

Göran som är njursjuk tvingas samåka med andra sjuka

Publicerad

Göran Vesterberg, som är njursjuk, är kritisk till hur Region Västerbotten sköter sin sjukresor nu i coronatider. Han anser att det är för trångt och smittrisken för stor.
– De trycker in för många i bilarna, ibland sitter vi fyra sjuka i varje bil, jag måste tänka på min hälsa, det är för stor risk.

Göran Vesterberg åker tre till fyra tur- och returresor från Norrbyn till Norrlands universitetssjukhus varje vecka för att få dialys. Sedan coronaläget förvärrats vågar han inte längre åka sjuktransport.

– Vi är ju sjuka alla som reser. Häromveckan satt en förkyld kvinna i bilen. Jag smittades direkt. Regionen borde ta större ansvar för oss högriskpatienter och se till att det fanns munskydd till oss alla, säger Göran Vesterberg.

Önskar munskydd

Göran Vesterberg är en av många högriskpatienter i hög ålder som måste besöka sjukhuset ofta. Fram till för någon vecka sedan har han åkt med de bilar som samordnas via Region Västerbotten, men nu vågar han alltså inte längre utan måste få skjuts av sin fru. Han är mycket kritisk till att ledningen inte tar större hänsyn till riskerna.

– Det är som om corona inte fanns i taxibilar. Jag måste tänka på vad jag gör så jag inte blir ännu sjukare, säger han och menar att det vore rimligt om chauffören inför varje resa delade ut munskydd till patienterna.

– Med handskar och munskydd når man långt, det hade känts tryggare om alla fick det före avresa.

På Region Västerbotten är man medvetna om att patienterna många gånger sitter alltför trångt under sjukresorna och ska se över rutinerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer