Foto: SVT

Högstadiet i Dikanäs blir kvar – ”För svåra konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen beslutade utbildningsnämnden i Vilhelmina att inte lägga ned högstadiet i Dikanäs. Däremot föreslår nämnden till kommunfullmäktige att avveckla förskolan Vågen samt göra vissa organisationsförändringar på tre andra skolor.

– Det skulle spara oss ungefär 30 miljoner kronor, säger Jonny Kärkkäinen (KD), ordförande i utbildningsnämnden.

Som ett led i de besparningar som görs i Vilhelmina kommun har högstadiet i Dikanäs varit på tapeten. Men på onsdagen beslutade alltså en enig nämnd att inte gå vidare med detta och därmed behålla skolan.

– Det skulle få för stora och svåra konsekvenser för en begränsad penning, det är inte värt det, säger Jonny Kärkkäinen.

Vilhelminas krisande ekonomi

Kärkkäinen nämner ett exempel där en elev skulle tvingas ta bussen till skolan klockan 05.30 om Dikanäs lägger ner.

– Vi har också haft jättemånga företagare som hört av sig via mail och brev där de redogjort för sina synpunkter. Det har vi också vägt in.

Nämnden beslutade också att lägga förslag till fullmäktige att behålla byskolorna Malgovik och Nästansjö. Det ska fullmäktige ta beslut om i början av mars.

Förslag om personalneddragningar

Däremot föreslog nämnden till fullmäktige att avveckla förskolan Vågen samt göra organisationsförändringar på Volgsjö skola, Hembergsskolan samt Malgomajskolan.

– Barnen på förskolan Vågen ryms i befintliga förskolor på tätorten. Vi bedömer att vi ändå kommer ligga inom gränsvärdet.

De organisationsförändringar man föreslår menar Kärkkäinen främst rör sig om personalneddragningar och att 35 personer kan komma att beröras av detta.

– De som får sluta först blir i så fall obehöriga och vikarier. De som har legitimation ligger bäst till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilhelminas krisande ekonomi

Mer i ämnet