Med paketet hoppas man spara 1,6 miljoner kronor med ett flertal åtgärder, bland annat genom att sluta köpa in blommor till tätorten och sänka innertemperaturen i de kommunala verksamheternas lokaler. Foto: SVT

Vilhelmina sparar in på fastighetsskötsel och blommor

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina kommun ska sluta köpa in blommor till tätorten och sänka innertemperaturen i de kommunala verksamheternas lokaler. Det är några av de sparåtgärder som kommunstyrelsen nu planerar att genomföra för att få rätsida på den pressade ekonomiska situationen.

Vilhelmina i södra Lappland är en kommun som länge brottas med ekonomiska problem. Kommunstyrelsen har nu tagit beslut om att införa ett besparingspaket på kostnader som rör det kommunala fastighetsbolaget, Vilhelmina Fastighetsbolag AB.

Med paketet hoppas man spara 1,6 miljoner kronor med ett flertal åtgärder, bland annat genom att sluta köpa in blommor till tätorten och sänka innertemperaturen i de kommunala verksamheternas lokaler från 21 till 19 grader.

Vilhelminas krisande ekonomi

Sparar på snöröjning

Det handlar om kontorslokaler, verkstadslokaler, skolor och fritidsanläggningar. Beslutet gäller däremot inte på särskilda boenden.

– Det är en ambitionssänkning. Det kan låta väldigt drastiskt och givetvis kommer det att märkas av. Vi har tittar på de områden där vi i dag lägger mycket pengar och det gör vi på fastighetsskötsel, säger kommunstyrelsens ordförande Annika Andersson (C).

Andra delar som kommunen väljer att spara in på är minska på skötseln kring kommunala fastigheterna – exempelvis kostnaderna för vaktmästeri, blomsterskötsel, grönområden och snöbortförsling.

– Jag önskar att vi kunde spara till förmån för något annat. Allt vi gör handlar om att förbättra vårt totala reslutat. Det hade varit underbart om pengarna hade gått till skolan istället men där är vi inte ännu, säger Annika Andersson (C).

”Vill vara transparenta”

Kommunen menar att man är medvetna om att besparingarna kommer att påverka medborgarnas intryck av kommunen negativt.

– Vilhelminaborna kanske reagerar på att gräset kommer att vara ovanligt högt eller att man gör större snöupplag. Vi vill vara transparenta med detta, säger kommunstyrelsens ordförande.

Beslutet gäller för nästa års budget och klubbades igenom vid kommunstyrelsens sammanträde den 6 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilhelminas krisande ekonomi

Mer i ämnet