Annika Andersson (C) Kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina. Foto: SVT

Kommunalrådet om nedskärningarna: ”En känslomässigt tung dag”

Uppdaterad
Publicerad

När kommunalrådet i Vilhelmina lämnar dagens kommunstyrelsemöte är det med en beskrivning att hela styret känner oro över konsekvenserna av dagens beslut. De stora nödvändiga nedskärningarna slår hårt mot barnfamiljer på orten och i byar utanför.

-De tuffaste besluten är de som rör skolan, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) i Vilhelmina.

Under tisdagen fattades beslut som föreslår nedläggning av Malgoviks skola och Nästansjö skola. Vidare ska sexorna from hösten 2021 flyttas till Hembergsskolan som är Vilhelminas högstadieskola.

– Vi är inte i mål än, säger Annika Andersson (C) som menar att det inte helt säkert går att fastställa hur stor besparingen blir.

Vilhelminas krisande ekonomi

När det gäller konsekvenserna att flytta 12-åringar till en miljö med äldre ungdomar säger hon att det förstås finns olika exempel på lyckade och mindre lyckade exempel på det men att risk och konsekvensanalysen är gjord.

– Det som kanske är svårast ändå är de beslut att lägga ner byaskolor efter som det går emot min egen ideologi, säger hon.

”Har mitt barn där”

Även förskolan där jag har mitt eget barn, förskolan Vågen, får besked om nedläggning.

– Jag har själv mitt barn där, jag har mycket sympatier med alla som drabbas av neddragningarna, men kommer stänga ner sociala medier ett tag och inte läsa insändare, säger centerpolitikern.

Det formella beslutet fattas den 2 mars då fullmäktige sammanträder i Vilhelmina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilhelminas krisande ekonomi

Mer i ämnet