Foto: SVT

Holmlund besökte tiggarnas läger

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Lennart Holmlund (S) besökt tiggarnas läger i Umeå. När han tog en paus från sina uppdrag stod ett möte med romer på ”att göra-listan” och på torsdagskvällen blev det av.

Umeås förra kommunalråd tog en paus från alla uppdrag efter en uppmärksammad kommentar om hur romer bajsar.

Efter att ha bett om ursäkt och tagit en paus ville Lennart Holmlund träffa föreningarna som jobbar med romska EU-migranter i Umeå samt besöka tiggarnas läger på Backen.

Lennart Holmlund

”Var entusiastisk”

Organisationen Hjälp Västerbottens tiggare skriver på sin Facebooksida att Lennart Holmlund besökte tiggarnas husvagnsläger på torsdagskvällen tillsammans med kommunalrådet Hans Lindberg (S).

Så här beskrivs mötet:

Hans Lindberg ställde en del frågor och fick en del frågor. Om boende, el och skola. Svaren uteblev medan partivännen Lennart Holmlund var betydligt mer entusiastisk. Och kreativ. Han konstaterade att det finns el vid vägen. Man behöver inte gräva. Eller så ställer man ut ett elverk liknande de som håller byggarbetsplatser igång. Han tyckte dessutom att barnen såklart ska gå i skola. Inte bli analfabeter. Dessutom är det katastrof att de inte ska få öppna ett lönekonto när de arbetar.

Blir fler möten

Lennart Holmlund fick dessutom tillfälle att prata fotboll med 14-årige Emil, enligt föreningen som hoppas att mötet ska bidra till en ökad förståelse för romernas situation.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt Lennart Holmlund utan resultat. Hans Lindberg svarar däremot:

– Det var ett positivt och bra ett första möte. Vi hade en dialog med dem, säger Hans Lindberg (S).

Kommer det här mötet att innebära att kommunen tar några nya beslut kring tiggarnas situation?

– Det var ett bra möte och vi kommer fortsätta träffa dem, säger Hans Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lennart Holmlund

Mer i ämnet