Foto: SVT

”Var beredda – men accepterar det inte”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen chock för partikollegorna att Holmlund är tillbaka i politiken, men beslutet är inte rätt menar Birgitta Mukkavaara, S-kvinnornas ordförande i Umeå. – Det finns inget förtroende kvar, säger hon.

Under onsdagen kom beskedet om att Lennart Holmlunds (S) paus från sina uppdrag efter uttalanden om romer är slut. Holmlund är nu tillbaka i politiken, ett besked som inte kom som någon chock.

– Det fanns en överenskommelse om att Lennart Holmlund skulle trappa ned i sina uppdrag för att sedan komma tillbaka. Det finns alltid känslor runt omkring sådana här beslut, och jag kan inte säga att det vare sig är rätt eller fel, säger Lilly Bäcklund, Socialdemokraternas distriktsordförande i Västerbotten.

Lennart Holmlund

”Har bett om ursäkt”

Drygt en månad efter att pausen inletts är han tillbaka i tjänst som vanligt.

– Han har gjort det utifrån handlingsplanen som vi kommit överrens om, bett romerna om ursäkt till exempel och också besökt lägret. Helt enligt den överenskommelse som vi hade, säger Hans Lindberg.

Hoppas på mognad

Lilly Bäcklund hoppas att pausen har inneburit att Holmlund mognat.

– Det var klumpigt det han gjorde och jag hoppas att han kommer att tänka till i framtiden, säger Lilly Bäcklund.

”Accepterar det inte”

S-kvinnornas ordförande i Umeå Birgitta Mukkavaara är däremot inte nöjd med Holmlunds comeback.

– Det finns inget förtroende kvar, säger Birgitta Mukkavaara.

– Vi var kritiska till pausen över huvud taget. Vi kände till överenskommelsen och var beredda på att Lennart skulle komma tillbaka, men vi accepterar det inte. Det hade varit bättre om han själv sagt upp sig från sina uppdrag, säger hon.

Kan komma att agera

Holmlund är fortsatt misstänkt för hets mot folkgrupp och utredningen pågår fortfarande.

– Under utredningstiden borde han inte komma tillbaka. Vi kommer att diskutera det här i styrelsen och sen får vi se om vi kommer att agera, säger Birgitta Mukkavaara

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lennart Holmlund

Mer i ämnet