Foto: SVT

Holmlund tillbaka efter uttalanden om romer

Uppdaterad
Publicerad

Umeås förre kommunalråd Lennart Holmlund (S) tvingades till en paus från politiken. Nu, drygt en månad senare, är han tillbaka i tjänst. Samtidigt utreds han fortsatt misstänkt för hets mot folkgrupp.

Det var i slutet på oktober som Lennart Holmlund (S) tvingades till en politisk paus, efter att bland annat i forum på internet ha skrivit att romer bajsar annorlunda än svenskar.

”Jag var och såg hur det såg ut på OK på Carlslid och så har aldrig svenskar bajsat, aldrig i livet”, skrev han i ett inlägg.

Lennart Holmlund

Skarp kritik riktades mot Holmlund när Umeå arbetarekommuns ordförande Harriet Hedlund och kommunalrådet Hans Lindberg (S) i slutet av oktober höll presskonferens i samband med händelsen.

– Förtroendet är skadat, sa Harriet Hedlund då.

– Lennart Holmlund kommer ta en paus från sina politiska uppdrag med start idag. Han kommer inte närvara vid fullmäktige på måndag till exempel, fortsatte Hans Lindberg.

Pausen gällde även uppdragen i styrelserna i kommunala bolag. Socialdemokraternas kvinnoförbund och SSU ville vid tillfället att han skulle petas helt från politiken.

Tillbaka en dryg månad senare

38 dagar efter att pausen inletts, är han tillbaka i tjänst, som vanligt.

– Ja, han går väl tillbaka på sitt uppdrag, som planerat. Det är främst inom inab som han går tillbaka. Han har ju aldrig hoppat av, säger Hans Lindberg till SVT Nyheter Västerbotten och fortsätter:

– Han har gjort det utifrån handlingsplanen som vi kommit överrens om, bett romerna om ursäkt till exempel och också besökt lägret. Helt enligt den överenskommelse som vi hade.

När det beslutades att han skulle ta en paus sa ni att förtroendet för honom var skadat. Hur är förtroendet nu?

– Han skulle göra det han skulle enligt handlingsplanen och sen skulle han återgå och det har han gjort nu, säger Lindberg.

Hur ser du på förtroendet för honom som politiker nu när han samtidigt utreds misstänkt för hets mot folkgrupp?

– Rättssamhället är ju så att när man döms så är man dömd. Det pågår en förundersökning, men det får rättsväsendet ta hand om så det är inga konstigheter, säger Hans Lindberg

Kommer han finnas med på något fullmäktigemöte i år?

– Jag vet inte hur det blir den 30:e men han har ju gjort det han ska enligt handlingsplanen och kommer successivt att komma tillbaka till de uppdrag han har.

SVT har pratat med Lennart Holmlund, som väljer att inte kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lennart Holmlund

Mer i ämnet