Hon levde utan dusch i ett år

Publicerad

I byn Finnträsk utanför Skellefteå har Inger Ödebrink tillbringat ett år under mycket enkla förhållanden. Nu blir hennes historia bok, med titeln ”Utan dusch i 352 dagar – Ett år i Finnträsk ”.

Inger Ödebrink lämnade sin lägenhet i centrala Skellefteå för att flytta in och bo ensam i en stuga i Finnträsk. Där levde hon utan dusch och värme. Hon ville lära sig att klara av de sysslor som inte behövs i den normala vardagen inne i stan, så som att hugga ved, elda och koka mat vid öppen spis.

Tillbaka till barndomen

Anledningen till att hon gav sig in på detta, är att hon är uppvuxen i en liknande stuga och ville ta sig tillbaka till barndomen. När hon var liten var det hennes mamma som gjorde allting praktiskt och Inger behövde inget annat än leka. Hon lärde sig aldrig hur det fungerar med veden och eldandet.

Blev det aldrig ensamt?

– Nej, jag tycker snarare att man kan känna sig mer ensam i stan, här behöver man lära känna folk och grannar på ett annat sätt. Det var väldigt bra att jag hade hjälpsamma grannar då jag ibland stötte på problem som jag inte hade varit med om förut.

Synskada inget problem

Trots att Inger har en synskada och ser mycket dåligt så var det aldrig ett problem för henne att ta sig an alla sysslor kring stugan.  Inger har sina oroliga släktingar att tacka för att hon började skriva en blogg under sitt år i skogen. Hennes syster är väldigt rädd för björnar och tvingade Inger att uppdatera bloggen varje dag. Det är delar av bloggen som ligger till grund för boken som hon nu har skrivit och som släpps på söndag i Finnträsk.

– Det här är det bästa jag gjort i mitt liv, säger Inger Ödebrink.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer