Hör basketcoach Caroline Muzito-Bagenda som under helgen blev historisk Foto: SVT

Hon tog över som tränare – blev historisk

Uppdaterad
Publicerad

Umeå bskt:s tränare Caroline Muzito-Bagenda blev under helgen historisk. I matchen mot Wetterbygden blev hon första kvinna att coacha ett herrlag i den högsta ligan i basket under en hel match.

Till vardags är hon assisterande tränare och när ordinarie huvudtränare Jesper Gustavsson blev sjuk fick hon hoppa in. Det är ett långsiktigt mål Caroline har, att bli head coach, och i och med lördagens match känner hon att hon är redo för uppgiften.

– Det var en dröm som blev sann. Mitt mål på sikt är att kunna leva på att vara baskettränare, och det här var ett bra steg på vägen, säger Caroline, som också jobbar nästan heltid som sjuksköterska.

”De behöver se fler kvinnliga ledare”

Att hon blev tränare för herrlag är både en slump och en viljeinriktning. Hon började träna pojklag, och insåg att hon ville fortsätta tränare pojkar och herrar. Hon får då och då hintar om att hon borde träna damlag istället och vara en förebild för flickor och kvinnor.

– Jag känner att jag kan vara en förebild för pojkar och män också. De behöver se fler kvinnliga ledare och även om jag är stolt över att vara unik, är det också störande att uppmärksammas bara för att jag är kvinna, säger Caroline Muzito-Bagenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.