Hör bloggaren Lina berätta om psykisk ohälsa Foto: SVT

Hon vill hjälpa psykiskt sjuka: ”Viktigt att fråga hur någon mår”

Uppdaterad
Publicerad

En sådan enkel fråga som ”Hur mår du?” kan ibland hjälpa vid psykisk ohälsa. Det menar bloggaren och föreläsaren Lina Markusson i Lycksele. Hon själv har erfarenhet från psykisk ohälsa och vet hur tufft det är att vara ung.

– Men frågan måste komma från hjärtat. Många gånger är frågan falsk, och det märker man direkt, säger Lina Markusson.

Efter att ha lämnat ett svårt förhållande flyttade hon till Lycksele för ett år sedan. Hon är 24 år, har tre barn, driver en blogg och föreläser på skolor och ungdomsgårdar om sina erfarenheter.

– Många unga vill ha hjälp att förstå sina problem. Ibland räcker ett samtal långt, säger Lina Markusson.

Tufft att vara ung

Efter flytten till Lycksele är hon nu ordförande i RSMH – Riksförbundet för social och mental hälsa i Lycksele. Föreläsningar är något hon nu vill satsa på.

Var fjärde patient på psykakuten är idag född på 1990-talet och det kan vara tufft att vara ung idag, enligt Lina Markusson. Man är ständigt uppkopplad, har förväntningar om att skaffa ett bra och spännande jobb, en vilja att resa och uppleva och samtidigt kanske ha problem i relationer.

– Den psykiska ohälsan ökar hela tiden, särskilt bland unga. Vi måste våga diskutera det och vi måste hjälpa, trycket på unga är hårt idag. Om jag kan hjälpa till på något sätt känns det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer