Hör Pernilla Nordlund, lärare på Dragonskolan, om elevernas respons på Matutmaningen. Foto: SVT

Elever på Dragonskolan spelar in matlagningsprogram

Uppdaterad
Publicerad

När undervisningen i kost och hälsa blev fjärrstyrd startade läraren “Matutmaningen” för sina tredjeårselever på barn- och fritidsprogrammet.

— Det har gått över förväntan, jag har kommit närmare eleverna, säger Pernilla Nordlund, lärare på Dragonskolan.

Det var i mitten av mars som Dragonskolans i Umeås elever fick börja med onlineundervisning. Pernilla Nordlund kände att det var tråkigt att inte träffa eleverna och har sedan länge haft idén att låta eleverna spela in ett matlagningsprogram på skolan. Några få elever åt gången har fått återvända till skolan för inspelning.

– Jag tar eleverna utanför deras bekvämlighetszon där ingen har känt sig bekväm. Alla har fixat det trots att de varit nervösa. När de har kommit hit till köket har de varit väl förberedda, säger Pernilla Nordlund.

Självförtroende i köket

Snart är gymnasietiden slut för klassen som består boendehandledare- och väktarelever. De kommer stöta på olika typer av människor i vardagen, därför valde Pernilla att ge varje elev ett fall som ska passa just deras framtida yrkesroll och förhoppningsvis ge kunskaper inför framtiden.

– Det var ingen slump att de fick de fall de fick. Vi skickar med lite självförtroende i köket när de kommer att flytta hemifrån också, säger Pernilla Nordlund.

Hör mer i klippet om utmaningarna med att undervisa på distans!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.