Hör polisens tips: Så undviker du att bli lurad

Publicerad

Omkring 6 000 svenskar har blivit svindlade på över hundratals miljoner. Polisen ser ett stort uppsving bland telefonbedrägerier och en stor del av de drabbade finns i norra Sverige.

– Givetvis är det fruktansvärt för den enskilde som drabbats och tyvärr är det ett typiskt tillvägagångssätt som hon blivit utsatt för. Vi har sett det som problem i hela riket och satsat på både utredningar och förebyggande, säger Oscar Berglund, Gruppchef Bedrägeri på Polisområde Västerbotten, när han kommenterar Astrids fall.

Under 2018 såg polisen en markant ökning av antalet fullbordade brott. Då låg snittet på nästan 300 fullbordade brott. Tillsammans med banker och åklagare började man jobba för att vända den negativa trenden.

– Vi såg nationellt att en stor del av de drabbade finns i norra Sverige faktiskt. Sen var den misstänkte sitter är olika. Men glädjande nog har de fullbordade brotten halverats från augusti 2018 till nu, säger Berglund.

Varför sker det flest brott mot personer här?

– Det kan jag inte svara på jag vet inte hur man väljer ut men det är främst personer som 80 år och upp som man satsar på att lura.

I klippet ovan kan du höra polisens tips för att undvika att bli lurad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer