Nu har den meterologiska hösten kommit till Norrland. Foto: TT

Tre olika årstider i landet – höst i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Hösten intar Sverige, i alla fall i Norrland. Än är det meteorologisk sommar i delar av Sydsverige, medan ett par platser mot norska gränsen redan har vintertemperaturer.

Nu gäller det att knäppa jackan och fälla ut paraplyet när hösten intar Sverige. Men det är än så länge stora skillnader i landet.

Norrland har meteorologisk höst och i ett par områden i fjällkedjan råder vintertemperaturer. Delar av Sydsverige har däremot fortfarande sommar.

Foto: SVT

Meteorologisk höst innebär att dygnsmedeltemperaturen har legat under 10 grader i minst fem dygn i sträck.

Tre olika årstider samtidigt

– Just nu har vi temperaturer i landet som visar på tre olika årstider, även om den meteorologiska vintern inte har kommit än. Då ska vi ha haft en medeltemperatur på under noll grader i minst fem dygn, och det har vi inte haft än, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

I stora delar av fjällvärlden ligger temperaturen under nollan, medan delar av sydligaste Sverige som Skåne, Gotland och Öland det fortfarande klassas som sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.