Hunden Ice har räddat matte tre gånger – ”Min stora hjälte”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Nordström-Olofsson, 35, kan hamna i koma om hennes blodsocker blir för lågt. Hunden Ice har räddat henne hela tre gånger.

– Utan honom hade jag nog inte funnits här i dag, säger Sara.

Är det något Sara i Vännäs är tacksam för så är det taxen Ice.

Sara Nordström-Olofsson i Vännäs har ett tillstånd som kallas hypoglykemi. Om hennes blodsocker blir för lågt kan hon bli medvetslös och hamna i koma.

Oftast känner hon av det i tid genom att hon blir blek, börjar skaka och svettas. Då kan hon förebygga genom att få i sig något sött eller ta sprutor – men ibland har det kommit oväntat.

Svimmade – blev väckt av hunden

Sara är inte diabetiker, utan läkarna tror att hypoglykemin är en effekt efter en gastric bypass-operation hon gick igenom 2013.

Första gången hunden Ice kom till undsättning var 2015 när Sara hade svimmat på vardagsrumsgolvet. Han slickade henne i ansiktet och puffade på henne tills hon vaknade till. Då lyckades hon krypa till en hylla med mat och få upp sina blodsockernivåer. Den andra gången var en liknande händelse.

I videon ovanför kan du höra om Ice senaste uttryckning.

Kan reagera på doft och rörelser

Taxen Ice är inte tränad för att larma vid mattes symptom, men verkar ändå känna av dem. 

– Det kan vara en förändrad doft hunden reagerar på eller rörelsemönster. I många fall när hundar lärt sig själva så handlar det om förändringar i beteendemönster, säger Anna Londré, assistanshundsinstruktör för Svenska brukshundsklubben.

Anna Londré menar att nackdelen när hunden inte är tränad är att den kan reagera med oro själv. Hundar bör inte utsättas för dessa situationer i onödan, och man bör inte förlita sig helt på en hund som inte är tränad för ändamålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.