Foto: Privat/TT

Hunden Sally slogs blodig av golfare

En glad och lekfull australian shepard såg bollar på Norrmjöle Golfklubb och hoppade ur bilen när hundvakten kört klart sin runda. Hundvakten Erik Fällman sprang efter hunden, men hann inte fram i tid. När Sally satt sig framför en golfboll tog en äldre man sats – och slog Sally rakt i huvudet med boll och klubba på 30 centimeters avstånd.

– Det enda jag kunde tänka var ”vad i helvete gör karln”, säger Erik Fällman.

Då hundens ägare Ulf Bergström var bortrest var Erik Fällman hundvakt vid tillfället, den 22 maj, och hade tagit med sig sin egen hund och Sally till Norrmjöle Golfklubb utanför Umeå. När han kört klart sin runda släppte han ut hundarna ur sin bil.

LÄS MER: Golfklubben efterlyser golfaren – kan leda till avstängning

”Han tog full sats och sköt”

Han berättar att de oftast brukar hoppa ut och leka på parkeringen, men den här gången drog hunden Sally iväg. Han ropade på henne och sprang efter, men hon hann fram till två äldre män och ställde sig i lekställning, ungefär 30 centimeter framför den ena mannen, beredd på att fånga en boll. Något mannen inte brydde sig om.

– Han tog sats med sin driver, drog på för fullt och slog. Sally kastade sig mot bollen och jag vet inte om det blev bollen eller klubban eller både och som träffade hunden så att hon började yla och sprang tillbaka till bilen, säger Erik Fällman.

– Jag frågade vad karl höll på med och det enda svar jag fick var ”Ja, du får väl hålla reda på hunden”.

LÄS MER: Golfaren som slog hunden Sally gav sig till känna

Skadorna upptäcktes först senare

Erik Fällman frågade även efter mannens namn då det kunde bli veterinärkostnader, men han vägrade uppge sitt namn. Inte heller mannens sällskap ville bli inblandad i händelsen.

Det hela slutade med mycket lidande, ett veterinärbesök och en tre timmar lång operation. Men det skulle komma att dröja, då skadorna först inte upptäcktes.

– Hundarna fortsatte att leka och hon verkade må bra, hon måste ha hamnat i någon typ av chock, säger Erik Fällman.

– Vi kom hem två dagar efter händelsen och då hade skadorna blivit infekterade så hon luktade illa ur munnen, blöddeoch var uppsvullen. Så vi tog henne till veterinären. Då röntgade de henne och tog bort tandflisor. Men hon blödde så mycket så de fick röntga henne flera gånger för att se till att de fick bort alla tandflisor, säger Sallys husse Ulf Bergström.

Hål i kinden och färre tänder

I dag har Sally ett hål i kinden och saknar tänder på ena sidan av käken. Men enligt husse är hon glad och lekfull igen, vilket han är glad över. Men han tycker att golfarens beteende var oerhört dåligt.

– Det är fegt att inte våga stå för det man gjort och han visade på otroligt dåligt omdöme som slog trots att hon stod framför honom. Vem vet, med mannens impulsivitet kanske det är ett barn han slår nästa gång, säger Ulf Bergström.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer