Arkivbild. Foto: SVT

Hundratals anmälda till årliga vintersimmet i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna strömmar in till årets upplaga av Skandinaviska mästerskapen i vintersim som avgörs i Skellefteå om drygt två veckor och arrangörerna hoppas att man vid midnatt kommit upp i ungefär samma deltagarantal som i fjol.

– Det är drygt 300 simmare anmälda, men många brukar tillkomma sista dagen, säger Lars Westerlund, talesperson för Mörkret och kylans glada vänner.

Två nya deltagarländer finns med bland de anmälda; Mongoliet och Japan, och totalt deltar 16 nationer. Mörkret och kylans glada vänner jobbar nu också med att sprida intresset för vinterbad.

– Vi har vår vak i Stackgrönnan där man kan provsimma och förra helgen kom mycket folk och provade. Vi har också varit i Nacka och i Jukkasjärvi för att utbilda tävlingsarrangörer, vi vill inspirera andra, säger Lars Westerlund.

”Fysisk upplevelse”

Vad är folk som vinterbadar ute efter?

– Det är en fysisk upplevelse utöver det vanliga. Badarna är ute efter kicken, det rensar hjärnan och jag vill nästan likna det vid att hamna i trans, säger Westerlund.

Platsen för tävlingen blir densamma som tidigare. Skellefteälven mitt inne i Skellefteå, strax nedanför Bryggarbacken.​ Vid tävlingen i vintersim simmar man 25, 50 eller 100 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.