I Sorsele säljer kommunen en lägenhet för 1 krona. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Så många slåss om lägenheten i Sorsele

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om en lägenhet för en krona i Sorsele spreds som en löpeld över internet och efter att hundratals människor hört av sig har kommunen beslutat sig för en öppen budgivning. Cirka 70 personer har redan anmält intresse för att vara med i budgivningsförfarandet.

Uppåt 200 personer har hört av sig sedan Blocket-annonsen om 1-kronas lägenheten publicerades. Men det stora intresset för lägenheten har inte bara varit av godo tycker kommunchefen. 

— Vi är ju en allmännytta och inte ett vinstdrivande företag. Men nu blir det ju en öppen budgivning för att det ska gå rätt till och jag hoppas att lägenheten får en prisbild som är rimlig utifrån marknaden. Att alla som bjuder har sunt förnuft, säger Christer Normark, kommunchef i Sorsele.

Nu finns två lägenheter 

Nästa vecka kommer kommunen att skicka ut ett detaljerat prospekt till alla som vill vara med på budgivningen. En nyhet är att kommunen då kommer att erbjuda två lägenheter eftersom det under fredagsmorgonen blev ett återbud på en liknande lägenhet i samma hus.  

— Det blir samma förfarande för båda lägenheterna och när vi fått en högsta budgivare så kommer vi att genomföra en kreditupplysning och sen ska ju bostadsrättsföreningen godkänna köparen innan det blir affär, säger Christer Normark.

Foto: Sorsele kommun

Stor nyhet i Ryssland 

I Ryssland plockade över 10 nyhetsstationer upp nyheten. Bland annat dagstidningen Pravda. Men särskilt många ryssar har inte hört av sig. Bara ett par stycken enligt kommunchefen Christer Normark.  

Kommunen har också fått många intressanta samtal under veckan som gått. En person som hörde av sig trodde att Sorsele är en del av Botkyrka kommun. Och den mest långväga spekulanten är en person från Argentina. 

— Ja, det var en argentinsk medborgare som har släkt här i Sorsele som skulle kunna tänka sig att köpa lägenheten. Men jag tror inte att alla som har hört av sig har förstått att det är en månatlig hyra som också ska betalas, säger Christer Normark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jeanette Eklund, bostadsförmedlare på Sorsele kommun, om uppståndelsen kring lägenheten Foto: SVT/skärmdumpar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer