Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gabriella Sjöström Green, samordnare på alkohol- och drogmottagningen i Umeå Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Alkohol kan skada din relation”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker hjälp för sina alkoholvanor. Gabriella Sjöström Green, samordnare på alkohol- och drogmottagningen i Umeå svarade på era frågor, här kan du läsa svaren.

SVT rapporterade · Hur mycket är okej att dricka? När är man i riskzonen? Ställ dina frågor till mottagningen!

Hej och välkomna! Idag kommer Gabriella Sjöström Green, samordnare på alkohol- och drogmottagning i Umeå, hit för att svara på era frågor om alkohol. Det kan gälla vanor, hur man bemöter någon man misstänker dricker för mycket, hur ska man tänka vid högtider, ja vad som helst! Skicka in era frågor så får ni svar av Gabriella från kl 14.00.
10.43
När vet du att du dricker för .mycket alkohol?
Hej. det är något som du själv uppskattar bäst. Det finns riktlinjer gällande riskbruk som är fler än 14 standardglas/vecka för män och mer än 9 glas/vecka för kvinnor eller 5 glas eller mer för män och 4 för kvinnor vid ett och samma tillfälle. Ett standardglas är ex. en 33 cl starköl.
11.30
Alkoholen kidnappar brukarens hjärna. Flaskan är det käraste alkoholisten har. Allt annat är oviktigt, tex familj och nyktra vänner. Det lämnar anhöriga med en obeskrivligt enorm stor SORG.——- Finn det ingen bot?—
12.27
Hur bemöter en någon man misstänker dricker för mycket? Vad räknas som för mycket?
Hej Elisabeth. När alkoholen tar väldigt mycket plats i ens liv och för med sig negativa konsekvenser så kan det vara bra att reflektera över sin alkoholkonsumtion och om man dricker för mycket. Om man har någon i sin närhet som man upplever dricker för mycket så kan det vara bra att uttala sin oro. Att uttrycka sig i "jag"-form är ett bra sätt och att uttrycka sin oro. Det är bra att prata när personer är nykter. Undvik att tjata och fokusera på hur du som närstående påverkas för att få personen att förstå.
12.29
Om jag haft ett riskbeteende tidigare, för fem år sedan, måste jag avstå från alkohol resten av mitt liv då?
Hej AA. Det är du som är experten på ditt liv och det är du som känner dig själv bäst men det kan vara bra att väga för och nackdelar gällande alkoholen och det tidigare riskbeteendet. 
12.29
Hur mycket man kan dricka innan det räknas som riskbruk/missbruk, beror inte det också på ålder, vikt och andra parametrar?
Hej Maria. Socialstyrelsen har riktlinjer gällande vad som räknas som ett riskbruk, sen så är det precis som du skriver, andra parametrar som spelar in som ex vikt, kön och ålder. Exempelvis så har kvinnor mindre vätska i kroppen vilket gör att kvinnor blir mer berusade än män av att dricka samma mängd alkohol. Bland äldre, 65 år och äldre så kommer Socialstyrelsen att ändra sina riktlinjer och sätta lägre nivåer för riskbruk.
12.34
Som förälder, dricker väldigt lite och sällan, och blir aldrig berusad. Har erfarenhet av uppväxt med riskdrickande hos egna föräldrar. Vill inte utsätta mina barn för samma jobbiga upplevelser. Tror många inte vill se sina riskabla vanor...
12.46
Vågar man dricka 3-4 cl whisky på kvällen när man har influensa och halsont?
12.51
Vad går gränser för att veta att man är Alkholist
13.28
Jag tycker om öl, och rekommenderar varmt de nya alkoholfria ölsorterna som finns idag. Men jag tänker att de flesta som dricker inte är ute efter smaken, utan upplevelsen av berusning, något som inte är intressant för mig (kontrollbehov?). Egentligen är berusning ett tecken på förgiftning, eller?
Varför är det så svårt för en del att acceptera att andra INTE dricker?
Hej. Många som vi kommer i kontakt med upplever att det ofta förväntas att man ska dricka alkohol på fester, precis som du skriver. Trycket från andra kan vara ganska hårt och det kan också vara svårt att tacka nej då ett nej ofta kräver en förklaring. Svårighet att acceptera att andra inte dricker kan bottna i många saker, exempelvis rädsla att vara den enda som dricker och den enda som blir berusad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer