Kvinnor med riskabla alkoholvanor ökar – hör samordnaren om vad dey kan bero på Foto: SVT

Allt fler kvinnor har riskabla alkoholvanor

Uppdaterad
Publicerad

Män dricker fortfarande mer än kvinnor. Men i Västerbotten ökar andelen kvinnor som har riskabla alkoholvanor och ligger något över rikssnittet.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror från 2018 ligger Västerbotten något under rikssnittet, där 15 procent klassas som riskkonsumenter i jämförelse med rikets 16 procent.

Men om man bryter upp män och kvinnor så skiljer det sig. Männen i Västerbotten ligger något under rikssnittet medan kvinnorna ligger något över.

Länsstyrelsen samordnar

Länsstyrelsen i Västerbotten har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS). Det myndigheten gör är att bidra med kunskap och information till kommunerna.

– Just nu håller vi på och tittar på hur vi frågar unga om drog- och alkoholvanor i skolorna, berättar Anna-Karin Waenerlund som är ANDTS-samordnare på länsstyrelsen.

Hon berättar att man också jobbar med ett nätverk som samverkar för att ge effektiv behandling efter rattfylleri.

Unga människor – största riskgruppen

När det kommer till trender och tendenser i vår alkoholkonsumtion visar siffrorna att unga dricker mindre idag än för 10 år sen.

– Samtidigt är det bland unga som vi har den största gruppen av de som har riskabla alkoholvanor, säger Anna-Karin Waenerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.