”Vi försöker hjälpa de anställda att hitta andra arbetsgivare”, säger Johan Axelsson, vd Derome Husproduktion. Foto: Pressbilder

Husfabrik i Renholmen läggs ner – 34 anställda varslas om uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom besked om att Deromes husfabrik i Renholmen, utanför Byske, i Skellefteå kommun, ska läggas ner. 34 anställda varslas om uppsägning. Företaget har inlett förhandlingar med facket.

– Det är ett oerhört tufft beslut att fatta, säger Johan Axelsson, vd för Derome husproduktion.

De anställda vid fabriken fick beskedet vid lunchtid. Enligt företaget är Renholmen den minsta av Deromes fyra husfabriker och den anläggning som har störst investeringsbehov. På grund av detta menar företaget att man tagit beslut om att minska ner till tre fabriker.

– Anläggningen i Renholmen är inte tillräckligt industrialiserad. Det är för kostsamt och avancerat att ställa om den till en modern produktion. Det går inte att få det lönsamt, säger Johan Axelsson, vd.

”Erbjuds möjlighet att flytta med”

Enligt planerna ska fabriken läggas ner i augusti. Förhandlingar med facket är påbörjade.

– De anställda kommer att erbjudas möjlighet att flytta med. De är duktiga medarbetare och vi ska försöka hjälpa till för att se till att de kan få andra arbeten annars, säger Johan Axelsson.

Företaget meddelar samtidigt att man planerar att starta upp ett kontor i Skellefteå med ett antal medarbetare som jobbar med bland annat försäljning och inköp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer